NASCAR: Rasszizmus miatt újabb pilótára zúdult népharag, aztán kiderült, hogy nem is ő volt

NASCAR: Rasszizmus miatt újabb pilótára zúdult népharag, aztán kiderült, hogy nem is ő volt
credit: David Gilliland Racing„Bűnös, amíg az ártatlansága be nem bizonyosodik.”

Így lehet manapság jellemezni a közösségi médiát, ezt pedig a minap Tanner Gray a saját bőrén tapasztalta meg.

Kedden éjjel kezdett terjedni egy iRacing-eseményen készült videó, amelyen egy, a 23 éves pilóta neve alatt futó felhasználó gúnyolódott a spanyolajkú ellenfelein, majd az „Allāhu akbar” kifejezést használva arra utalt, hogy semmi különbség nincs köztük és az arabok között.

A felvétel villámgyorsan virálissá vált és rajongók tömegei kezdték el követelni a NASCAR Camping World Truck Seriesben a David Gilliland Racinget szolgáló Gray eltiltását, vagy legalább érzékenyítő tréningre kötelezését.

Egyesek pedig odáig mentek, hogy a csapat szponzorait is üzenetekkel bombázták a rasszistának bélyegzett versenyzővel való partnerség azonnali megszüntetését követelve.

A népharag hihetetlen méreteket öltött, miközben szinte senkinek nem jutott eszébe utánanézni a részleteknek.

Később ugyanis kiderült, hogy bár a videó valós, az ominózus játékos azonban nem Gray volt, csak valaki, aki az ő nevét használta.

„Tudomásom van azon faji szempontból érzékelten megjegyzésekről, amelyek egy, engem megszemélyesítő profilról származtak egy iRacing-edzés során és tévesen nekem tulajdonítátták őket” – írta közleményében Gray.

“Én már nem rendelkezem aktív tagsággal és utoljára 2018-ban versenyeztem itt egy, az édesanyám nevét viselő fiókkal. A mostani, szóban forgó profilt 2022. július 27-én indította el egy személy Georgiában. Az elmúlt hónapban közel 200 futamot teljesített, beleértve azt is, amely átfedésben volt az én NCWTS-menetrendemmel, kezdve a Lucas Oil Racewayjel. Elítélem a videón látott viselkedést és aktívan dolgozom az iRacinggel azon, hogy ezt a felhasználót eltávolítsák a platformról.”

Mindezt az iRacing alelnöke, Steve Myers is megerősítette, egyúttal pedig bejelentette, hogy már sikerült beazonosítani a hamis profil mögé bújt felhasználót.