NASCAR: Mennyből a pokolba – Horribilis büntetéssel sújtották az Xfinity meglepetés-győztesét

NASCAR: Mennyből a pokolba – Horribilis büntetéssel sújtották az Xfinity meglepetés-győztesét
credit: Meg Oliphant/Getty/NASCAR MediaMúlt szombaton, Daytonán egy álom vált valóra Jeremy Clements számára, amikor elsőként haladhatott át a Wawa 250 kockás zászlaja alatt.

A saját csapatának, a Jeremy Clements Racingnek vezető pilóta ezzel a 2017-es, Road America-i forduló után megszerezte NASCAR Xfinity-karrierje második győzelmét.

Ami viszont ennél is fontosabb volt, hogy a siker révén bejutott a rájátszásba.

Legalábbis három napig ezt hihette.

A NASCAR ugyanis kedden bejelentette, hogy az 51-es számú Chevy megbukott a futam utáni, átfogó technikai ellenőrzésen.

A szabálytalanság a szívósorra vontakozó előírásokat érintette.

Ennek következtében a szervezet komoly büntetést rótt ki rá.

Clements megtarthatja ugyan a győzelmét, az viszont innentől fogva már nem jogosítja fel a rájátszásra.

Emellett a crew chief Mark Setzert 60.000 dollár pénzbírsággal sújtották, továbbá 75-75 pontot levontak az autó és a pilóta neve mellől egyaránt, valamint 10 playoff-egységtől is megfosztották.

Clements ennek révén az összetett 20. helyére esett vissza, így az alapszakasz hátralévő három futamán mindenképpen nyernie kell legalább egyszer ahhoz, hogy ott legyen a bajnoki hajrá tizenkét fős mezőnyében.

Fontos megjegyezni, hogy a 37 éves versenyzőtől azért nem vették el a daytonai győzelmet (és ruházták át a másodikként befutott Timmy Hillre), mert a szabálysértésre csak napokkal a leintés után, a NASCAR kutatási és fejlesztési részlegén tartott, mindenre kiterjedő vizsgálat során derült csak fény.

A futam ekkor már hivatalosnak volt minősítve.

A Cup Series poconói fordulóján amiatt zárhatták ki az 1-2.-ként célba ért Denny Hamlint és Kyle Buscht, mert az ő autóik rögtön a pályán végzett, általános ellenőrzésen elhasaltak, amikor még a verseny végeredménye nem volt véglegesítve.


UPDATE: Clementsék bejelentették, hogy élnek a fellebbezési jogukkal.