Domenicali: A „hangoskodó” Andrettinek nincs sok esélye az önálló F1-es csapatra

Domenicali: A “hangoskodó” Andrettinek nincs sok esélye az önálló F1-es csapatra
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski
Domenicali: A “hangoskodó” Andrettinek nincs sok esélye az önálló F1-es csapatra


Az Andretti Global nyolc hónappal ezelőtt adta be a Formula 1 2024-es szezonjára vonatkozó nevezési kérelmét az FIA felé és azóta is csak várják a választ.

A Michael Andretti, valamint a nyilvánosan meg nem nevezett partnerei által tető alá hozott projekt kezdettől fogva támadások kereszttüzében áll az F1-ben jelenlévő csapatok részéről, a család pedig egyre türelmetlenebb.

A versenyzőből lett üzletember nemrég egyenesenen “sznob, európai klubnak” nevezte a világbajnoki sorozatot, míg élő legenda státuszban lévő édesapja, Mario Andretti szerint ők olyat tudnának nyújtani, amit senki más nem.

Az Andretti – F1 sztori lassan már átmegy szappanoperába, miután a világhírű diansztia tagjai folyamatosan a sajtón keresztül üzengetnek a csapatok, valamint a Nemzetközi Automobil Szövetség vezetőinek.

Ezt pedig az illetékesek nem is nézik jó szemmel.

„Meg kell érteni, hogy nem csak azok szeretnének belépni, akiknek a legnagyobb a hangjuk” – idézte a világbajnoki sorozat vezérigazgatóját, Stefano Domenicalit a RACER.

„Andretti rendkívül hangos a kérése kapcsán, ugyanakkor vannak mások is, akik ugyanazt teszik, mint ők, csak eltérő módon. Tehát a kiértékelés nem kizárólag Andrettiékre vonatkozik, hanem a többiekre is, akik tisztelik a csendet és megpróbálnak még produktívabbak lenni úgy, hogy tudomásul veszik az általunk meghatározott protokollt. Mindig is mondtam, a probléma nem az, hogy több olyan csapatunk lehet, amelyek értéket hoznak a bajnokságba. Van viszont egy protokoll, amihez mindenkinek tartania kell magát, beleértve Andrettit. Ez ma a helyzet. Nem látok változást és nem akarok igent, vagy nemet mondani, csak egyetlen dolgot szeretnék kiemelni. Tárgyaltunk a 2026-os szabályokról és minden érintett gyártó azt mondja, hogy az idő vészesen fogy. Körültekintőnek kell lennünk, mivel a Formula 1-ről beszélünk. Olyan csapatra, vagy gyártóra van szükségünk, amely valóban sziklaszilárd, erős és teljes elkötelezettséggel bír egy hihetetlenül hosszú távú jövő iránt. Ennyit tudok hozzátenni az új csapatok helyzetéhez.”

Domenicali szerint Andrettiéknek akkor lehet a legnagyobb esélye, ha egy már meglévő csapattal létesítenek partnerséget.

Az F1 iránti érdeklődés növekedésével ugyanis csökken a valószínűsége annak, hogy valamelyik gyártó távozik, így már jóval kevésbé vannak rászorulva a független gárdákra.

„Ugyanaz a helyzet, mint a nagydíjak esetében. Többen akarnak beszállni, mint ahányan távozni. Az F1 ma óriási mértékű professzionalizmust és befektetést igényel, nem csak egyetlen évre, hanem hosszú távra. Sok gyártó mutat érdeklődést, ahogyan számos csapat is. Ezért azok a már meglévő gárdák, amelyek gyengének érzik magukat, vagy úgy látják, nincs jövőjük tárgyalhatnak az új érdeklődőkkel. Véleményem szerint ez is csak erősíti az F1 értékét.”KAPCSOLÓDÓ: 200 millió dolláros főhadiszállást építenek Andrettiék