NASCAR: „Etikátlan sz*r, ami Kurt Busch körül zajlik”

NASCAR: “Etikátlan sz*r, ami Kurt Busch körül zajlik”
credit: Logan Riely/Getty/NASCAR MediaNem fogta magát vissza Brett Griffin, amikor a Door Bumper Clear című podcast legújabb adásában szóba került Kurt Busch helyzete.

A 23XI Racing pilótája még most szombaton, Daytonán sem ülhet volán mögé agyrázkódásra utaló tünetei miatt, így zsinórban már a hatodik Cup-futamot kénytelen csak nézőként követni.

A NASCAR a minap bejelentette, hogy amint az orvosai megadják számára az engedélyt, Busch részt vehet egy extra teszten a Charlotte Motor Speedwayen. Ennek célja, hogy maximálisan megbizonyosodjanak arról, valóban 100%-os állapotban van a mezőnybe való visszatéréshez.

Egyelőre viszont nem tudni, mikor fog eljönni ez a pillanat.

A 44 éves veterán továbbra sincs jól, a jövő héten viszont elrajtol a rájátszás.

Kansasi győzelme révén Busch már a bajnoki hajrá tagjának tudhatja magát.

A szabályok szerint csak azok a versenyzők szállhatnak harcba a kupáért, akik az alapszakasz valamennyi kvalifikációján megjelennek. Egészségügyi okok fennállása esetén viszont ettől a kitételtől eltekintenek.

Pontosan ez a helyzet jelenleg a Busch esetében, a NASCAR pedig továbbra sem szabott ki határidőt arra, hogy meddig garantálják számára ennek a különleges engedélynek az érvényességét.

Ez azért visszás, mert így Kurt fenntart magának egy helyet a playoffban, amivel lehet, nem is tud élni.

Pontosan ezt nehezményezte a veterán spotter Griffin is.

„Itt jön képbe, hogy etikus-e, vagy nem a dolog” – mondta a podcastben a szakember.

„Ha Kurt Busch biztosan tudja, hogy nem tér vissza az autóba az elkövetkezendő négy hétben, akkor azt most azonnal be kellene jelenetnie. Ez így lenne helyes. Etikátlan szar, ami körülötte zajlik.”

A NASCAR arra hajlik, hogy a versenyzőt akkor is meghagyják rájátszásban, ha nem tud ott lenni annak szeptember 4-ei, darlingtoni nyitófutamán.

Álláspontjuk szerint kiérdemelte a helyet ő és a csapata is.

Emellett akár az is előfordulhat, hogy csak a top 16-os szakasz utolsó, harmadik, bristoli fordulóján ül újra autóba és végül győzelemmel is zár. Ezzel bejutna a következő, top 12-es etapba és továbbra is meccsben maradna a címért.

Ha viszont mégsem tudna visszatérni, akkor csak feleslegesen foglalja le a helyet és potenciálisan elveszi a lehetőséget más elől.

Abban az esetben, ha még Darlington előtt bejelentenék, hogy nem tud autóba ülni az elkövetkezendő egy hónapban, akkor az alapszakasz végén összesített playoff-tabella 17. – vagyis első, már nem továbbjutó – pozíciójában jegyzett versenyző venné át a helyét.