Räikkönen a NASCAR-ról: „Mit veszíthetek?”

Räikkönen a NASCAR-ról: “Mit veszíthetek?”
credit: NASCARMost vasárnap, Watkins Glenen mutatkozik be a NASCAR Cup Series mezőnyében Kimi Räikkönen.

A Trackhouse Racing 91-es Chevyjét vezető finn szupersztárt a mezőny tagjai tárt karokkal, mi több, csodálattal várják és biztosak abban, hogy jól fog szerepelni.

„Nyilvánvalóan jól akarom érezni magam, ugyanakkor megpróbálok olyan jól teljesíteni, amennyire csak tudok” – nyilatkozta Räikkönen a szombat délelőtti sajtótájékoztatóján.

A 42 éves versenyző múlt héten már tesztelhette a csapat Next Genjét a Virginia International Racewayen, emellett pedig a szimulátorban is dolgozott.

„Szerintem a lehető legjobban felkészültünk ahhoz mérten, hogy mennyire korlátozottak voltak a lehetőségeink a szabályok miatt.”

Räikkönen 2011-ben két NASCAR-futamon is részt vett a harmadosztályú Truck Seriesben, valamint a másodvonalbeli Nationwide [mai nevén Xfinity] Seriesben.

Mindkét fordulót a Charlotte Motor Speedway oválján teljesítette, előbbin a 15., utóbbin pedig a 27. helyen zárva.

A mostani kalandját illetően kiemelte, hogy a Formula 1-hez képest a légkör nagyságrendekkel nyugodtabb, lazább.

„Sokkal családiasabb a környezet [a NASCAR-ban].”

Räikkönennek feltették a nagy kérdést, miért vágott bele ilyen kevés előkészület után a Cupba ezzel azt rizikózva, hogy pocsék versenyt produkálhat.

„Semmiféle kockázatot nem látok benne. Mit veszíthetek? Rosszul teljesítettem egy NASCAR-futamon, vagy bármilyen más versenyen? Nem érdekel. Én magam miatt csinálom, Jó, vagy rossz eredmény akkor is előfordulhatna, ha már húsz futam lenne a hátam mögött. A tapasztalt NASCAR-pilótáknak is lehetnek rossz versenyeik, ez még semmit sem jelent. Én semmi negatívat nem látok ebben a debütálásban. Sőt, nagyszerűnek érzem.”

Kimi a Trackhouse nemzetközi sztárokat megcélzó PROJECT91-programjának első tagja.

„Fantasztikus az, amit Justin [Marks] tesz annak érdekében, hogy esélyt adjon az európaiaknak. Biztos vagyok benne, hogy sok versenyző szeretne lehetőséghez jutni és kipróbálni magát, ugyanakkor ez egyáltalán nem könnyű. [A PROCJECT91] talán megnyit néhány ajtót.”

Adta magát a kérdés, hogy a Glen után lesz-e folytatás Räikkönen számára a NASCAR-ban.

„Abszolút nincsenek terveim erre.”