Räikkönen egy IMSA-csapattal teljesíti első NASCAR-tesztjét

Räikkönen egy IMSA-csapattal teljesíti első NASCAR-tesztjét
credit: Trackhouse Racing
Räikkönen egy IMSA-csapattal teljesíti első NASCAR-tesztjétA mai napon, a Virginia International Racewayen viheti pályára először a NASCAR Cup Series Next Genjét Kimi Räikkönen.

A finn sztár jövő héten, Watkins Glenen debütálhat a bajnokság mezőnyében, méghozzá a Trackhouse Racing nemzetközi versenyzők számára létrehozott PROJECT91 nevű kezdeményezése révén.

Jelen körözést azonban nem Justin Marksék csapata, hanem az IMSA WeatherTech Sports Car Championshipben tevékenykedő Action Express Racing vezényli le.

Ezen alakulat tulajodnosa egyébként nem más, mint a NASCAR vezérigazgatója, egyben az IMSA vezető tisztviselője, Jim France.

Mindennek oka, hogy a NASCAR rendkívül szigorú korlátok közé szorítja a szezon közben lezajlott teszteket.

A Cup iránt azonban a PROJECT91-en kívül is megnövekedett az érdeklődés, így a szervezet nyár elején létrehozta vadonatúj szabályzatát, amely kizárólag a külsős pilóták gyakorlási lehetőségére vonatkozik.

Ennek értelmében a tesztet nem bonyolíthatja le az a csapat, amely az érintett versenyzőt nevezi, mindössze csak négy szakembert delegálhatnak a helyszínre.

Kimi felkészülése már kedden elkezdődött az üléspróbával, míg szerdán a Chevrolet szimulátorában gyakorolt a Trackhouse versenyzőjének, Daniel Suareznek segítéségével.

Crew chiefje pedig nem más lesz, mint az a Darian Grubb, aki 2006-ban Jimmie Johnsonnal Daytona 500-at, 2011-ben pedig Tony Stewarttal Cup bajnoki címet nyert.

A szakembert jelenleg a Trackhouse technikai igazgatójaként jegyzik.

A 42 éves pilótának tehát jóval könnyebb dolga van, mint egykori F1-es kollégájának, Danyiil Kvjatnak.

Az orosz pilóta a mezőny egyik leggyengébb csapatával, a részidős Team Hezeberggel volt kénytelen megejteni bemutatkozását július végén, Indianapolisban. Ha ez nem lett volna elég, neki még egy tesztet sem sikerült tető alá hozni, így az első köreit a Next Gennel csak a kvalifikációt megelőző, rövidke edzésen tehette meg.

A futama nem is ért jó véget, miután műszaki hiba miatt már a féltávnál kiesett.KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>A NASCAR életbe lépteti a Räikkönen-szabályt

>>>>>“Csalódtunk benne” – Räikkönen balul elsült, 2011-es NASCAR-tesztje