F1: „Olyat nyújtanánk, amit egy másik csapat sem” – Andretti számára sértőek a kritikák

F1: “Olyat nyújtanánk, amit egy másik csapat sem” – Andretti számára sértőek a kritikák
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski
F1: “Olyat nyújtanánk, amit egy másik csapat sem” – Andretti számára sértőek a kritikákNyolc hónapja adta be a 2024-es Formula-1-es szezonra való nevezési kérelmét az Andretti Global az FIA felé, választ viszont a mai napig nem kaptak.

A rajtrácson lévő csapatok többsége viszont már nem tesz lakatot a szájára és élesen ellenzik az amerikaiak csatlakozását.

Legutóbb Toto Wolff jelentette ki, hogy szívesebben látná a mezőnyben az Audit, mintsem Andrettiéket, mondván üzleti szempontból a német gyártó sokkal többet tudna hozzátenni a világbajnoksághoz.

„Egyszerűen nem értem azokat a kifogásokat, amelyeket a többi csapattól hallunk” – nyilatkozta a MotorLAT-nak Mario Andretti.

„Olyan megjegyzéseket tesznek, hogy nem vagyunk hitelesek és hasonlók. Ez fáj és nagyon sértő. Régebb óta jelen vagyunk a sportban, mint azok, akik ilyeneket mondanak. Van két-három gárda, amely támogat, néhányan viszont nem akarnak ott látni bennünket. Nem tudom miért. Mondják meg a konkrét indokaikat és talán meglátjuk, hogy tudunk-e ezeken segíteni.”

Az élő legenda szerint nincs jobb személy az F1-es csapatuk vezetésére Michael Andrettinél.

„Minimum öt éve hallom őt erről beszélni” – válaszolta Mario arra a kérdésre, hogy a fia mióta tervezi a világbajnoki sorozatba való belépést.

„Ez része a csapattulajdonosi ambícióinak. Már jelentősen kiterjesztette jelenlétét egészen Ausztráliáig [a Supercarsban – a szerk.]. A motorsport az ő üzlete, ezért él-hal, ahogyan mindannyian a családban. Egyszerűen élni akar a lehetőséggel, hogy a csúcson maradjon. Miért ne legyen a Formula-1-ben? Gene Haas is megcsinálta, pedig ő nem is teljes mértékben versenyző. Mi viszont azok vagyunk. Michaelnek megvan az anyagi háttere és olyan emberek veszik körül, akik komolyak és alkalmasak a feladatra. Minden tekintetben hosszú távra tervezünk.”

Hiába ütköznek folyamatosan falakba, a család nem hajlandó meghátrálni.

„Nyilvánvalóan tapasztalunk ellenállást, ami rendkívül kiábrándító. Feladjuk-e? Nem! Megérdemeljük, hogy a mezőnyben legyünk.”

Mario nem ért egyet Wolff fentebb már szóba került véleményével sem.

„Toto említette, hogy inkább az Audit fogadná szívesen tizenegyedik csapatként. Szerintem az Audit bárhol tárt karokkal fogadnák, ez tény. Én viszont nem úgy látom őket, mint egy induló csapat, sokkal inkább egy már meglévő topgárda partnereként, mint motorszállító. Meg is mondom, hogy miért. A befektetés így kifizetődőbb, mivel ha versenyeket nyersz, akkor az erőforrásod is nyer. Ha viszont nem tudsz győzni, akkor az a csapat hibája. Ez mindig is így volt. Lehet örülni és üdvözölni az új gyártókat, de ők jönnek és mennek. Mi viszont maradunk! A gyártók nem függenek a sporttól, mi azonban igen. Ez az életünk. Miért fosztanak meg bennünket ettől? Komolyan gondoljuk! Semmilyen körülmények között sem fogjuk feladni.”

Bár komoly esély van arra, hogy nem jön össze a projekt, Andrettiék ennek ellenére teljes gázzal készülnek.

„Ez nem úgy működik, hogy azt mondják ‘rendben’ és csak akkor kezdünk bele. Már onnantól fogva keményen dolgozunk, hogy meghoztuk a döntést [a nevezésre]. Sokan nem veszik észre, hogy milyen nagy kockázatot vállalunk, mivel már most rengeteg befektetést eszközöltünk annak reményében, hogy a megfelelő érvelésünk műkodni fog, mivel őszinték vagyunk. Tényleg nem értem, miért ez a negativitás.”

Michael Andretti nemrég „sznob, európai klubnak” nevezte az F1-et és nem kevesebbet állított, mint hogy a széria az ő csapatával lehet tartósan népszerű az USA-ban.

Mario szintén úgy gondolja, hogy az Andretti Global jelenlétéből csak profitálnának.

„Három nagydíjuk van már az Egyesült Államokban. Ne mondják nekem, hogy egy új amerikai gárda és legalább egy amerikai versenyző nem lenne pozitív dolog az Formula-1 számára.”

Érdekesség, hogy a minap Andrettiék marketing-igazgatója, Jean-Francois Thormann viszont úgy fogalmazott, már nincs kőbe vésve, hogy amerikai pilótákkal indítsanak. Csak az számít, alkalmasak legyenek rá.

Európai programjuk kapcsán ráadásul nem csak az F1-re fókuszálnak.

Komplett utánpótlás-rendszert akarnak tető alá hozni, aminek részeként az F3-ba és az F2-be is beszállnak, hogy így adjanak lehetőséget az USA-béli tehetségek felkutatására és kinevelésére.

„Michael és csapata elkötelezett annak irányába, hogy Formula 3-as és Formula 2-es csapatokat is fognak indítani. Hány jelenlegi F1-es alakulat mondhatja el ezt magáról? Nevezzenek meg egyet! Nem tudnak, mert nincs ilyen. Mi viszont megcsinálnánk. Ezt megígértük az FIA-nak is, mivel Michaelnek már tapasztalta van benne. Az Andretti Autosport lényegében az egytlen olyan csapat az IndyCarban, amely az Indy Lightsban is jelen van. Felhozott már tehetségeket az alsóbb kategóriákból, ami szintén egy plusz érv mellettünk. Mindenre kiterjedően benne vagyunk.KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Andretti: Többet tudok Herta F1-es tesztjéről, mint amit nyilvánosságra hoztak – És átkozottul jót!