NASCAR: Harvick-győzelem, tömegbaleset és újabb tűzeset Michiganben, míg a rájátszásban pedig már csak egy hely kiadó

NASCAR: Harvick-győzelem, tömegbaleset és újabb tűzeset Michiganben, míg a rájátszásban pedig már csak egy hely kiadó
credit: Mike Mulholland/Getty/NASCAR MediaKevin Harvick győzelmét hozta a NASCAR Cup Series vasárnapi FireKeepers Casino 400-a.

A Michigan International Speedway kétmérföldes oválján rendezett verseny közel kétórás esőszünet után rajtolt csak el, a végkifejlet révén pedig már 99%-ban kialakította a rájátszás mezőnyét.

Harvick ugyanis a szezon tizenötödik, különböző győztes pilótája lett, aminek révén már csak egyetlen hely maradt kiadó az utolsó tíz fordulót számláló bajnoki hajrában.

Rajta kívül már biztos playoff-tagnak mondhatja magát Austin Cindric, Kyle Larson, Alex Bowman, Joey Logano, Kyle Busch, Tyler Reddick, Daniel Suarez, Ross Chastain, Chase Elliott, William Byron, Denny Hamlin, Christopher Bell, Chase Briscoe és Kurt Busch.

A playoff-rangsor utolsó, tizenhatodik helyén jelenleg pontok alapján, a még nyeretlen – az összetettben másodikként jegyzett Ryan Blaney áll.

A formátum miatt az a helyzet állt be, hogy az alapszakasz bajnoki tabellájának negyedik pozíciójában álló Martin Truex Jr. viszont jelenleg nincs a rájátszás mezőnyében.

Visszatérve Harvickra, a Stewart-Haas Racing veteránja mostani sikerével egy közel két éven – ezen belül 65 futamon – át tartó nyeretlenségi sorozat végére tett pontot.

„Azok, akik kételkedtek bennünk, nem ismernek minket” – nyilatkozta a leintés után a 2014-es Cup-bajnok, aki úgy vágott neki a michigani versenynek, hogy idén mindössze 13 kört töltött vezető pozícióban.

Most viszont összeállt felette a szerencsés csillagzat és 38 körön át az élen haladva, a befutó pillanatában 2.903 másodpercet adott a pole-os Bubba Wallace-nak, akinek így be kellett érnie a második hellyel.

A futam során több látványos incidens is történt.

Rögtön az első szakaszban egy hatalmas big one borzolta a kedélyeket.

A 25. körben bekövetkezett láncreakciót JJ Yeley indította el.

A Rick Ware Racing versenyzője elvesztette uralmát autója felett, magával rántva kilenc kollégáját, köztük Ricky Stenhouse Jr.-ral, Aric Almirolával, Kyle Buschsal és Austin Cindric-kel.

Nekik mindannyiuknak fel kellett adniuk a versenyt, a legnagyobb ütést pedig utóbbi penske-s szenvedte el, miután orral belecsapódott a pálya külső falába.

Az incidenst szerencsére ép bőrrel megúszta.

Az idei szezonban ügyeletes rosszfiúvá vált Chastain ezúttal a 41. körben került főszerepbe.Egy előzési kísérlet során összeakadt Bellel, aminek következtében a Joe Gibbs Racing pilótája a falban találta magát.

A futamot mindketten folytatni tudták, de végül be kellett érniük a 24. (Bell) és a 26. (Chastain) helyekkel.

A legijesztőbb pillanatokat viszont ismét egy tűzeset váltotta ki.

Egy héttel korábban, Indianapolisban Buescher és Logano került szó szerint forró helyzetbe, míg most Cole Custeren volt a sor.

A Stewart-Haas Racing ifjonca által vezetett 41-es Ford bal-első abroncsa defektet kapott, majd a kerék felől hirtelen lángnyelvek csaptak fel.

Custernek sikerült bevinnie az egyre nagyobb füstfelhőbe burkolózó autót a pitlane-re, ahol végül a csapat tagjai eloltották a tüzet.

A futama viszont ezen a ponton véget is ért.

Az első szakaszt Bell, míg a másodikat Hamlin nyerte.

A Cup mezőnye legközelebb augusztus 14-én, a Richmond Racewayen csap össze.

Ezen kívül már csak két verseny van hátra az alapszakaszból (Watkin Glen – aug. 21., Daytona – aug. 28.), ami után kezdetét veszi a már sokat emlegetett rájátszás.