IndyCar: Kitört a Grosjean vs. Newgarden háború, Ericsson pedig rögtön lecsapta a magas labdát

IndyCar: Kitört a Grosjean vs. Newgarden háború, Ericsson pedig rögtön lecsapta a magas labdátAlig négy körrel a leintés előtt ért véget Romain Grosjean versenye Nashville utcáin.

A kiváltó ok pedig Josef Newgarden volt.

A Team Penske kétszeres bajnoka összesen tizenkét körön át haladt az élen, a vezető pozíciót azonban a hajrában kénytelen volt feladni, miután a stratégia nem vált be és végül az élmezőny többi tagja után, sárga jelzés alatt kellett megejtenie utolsó kiállását.

Newgarden ezután a tizennegyedik pozícióba esett vissza, ahonnan mindent egy lapra feltéve igyekezett visszaküzdeni magát a felsőházba.

A restartot követően, még hideg gumikon három autót támadott egyszerre, majd a 9-es kanyarba érve belepréselte Grosjean 28-as Dallara-Hondáját a falba.

Ennek következtében a franciának fel kellett adnia a futamot.

„Imádnivaló” – mondta az incidens után a csapatrádión.„Kibaszottul imádnivaló! És még én vagyok az agresszív versenyző!”Grosjean autójából kiszállva félreérthetetlen kézmozdulatokkal tudatta kollégájával, hogy szerinte Newgarden finoman szólva sem komplett.

A történteket a bírák vizsgálni kezdték, majd alig néhány perccel később meg is hozták a döntést: sima versenybaleset volt.

A leintés után a végül hatodikként zárt Newgarden maga is kijelentette, hogy ő az égvilágon semmi rosszat nem csinált.

„[Az ütközés pillanatában] teljes egészében mellette voltam, sőt, lehet, hogy már előtte is” – nyilatkozta az NBC-nek, majd amikor megnézte az eset visszajátszását megerősítette:

„Igen, határozottan előtte voltam.”

Ezután rögtön odaszúrt Grosjeannak, valamint a széria ifjoncainak is.

„Üdv az IndyCarban, itt szorosan versenyzünk. Nem tudom mi mást mondhatnék még neki. A legfontosabb dolog, hogy abban a pillanatban már én voltam előbb. Ez szoros, utcai pályás futam volt, engem is majdnem kiraktak vagy hatszor. Valószínűleg beszélni kell a fiatalabb srácokkal is, mivel túlságosan agresszívek. Ha ezt nem viszonzod, akkor átgázolnak rajtad. Ezt gyorsan meg kell tanulniuk. Nekem sem tetszik, de ez egy ilyen játszma. Mindent egybevéve csak annyit mondhatok, hogy nagy csatát vívtunk. Az idei egy nagyon frusztráló év számos szempontból: rengeteg futamot nyertünk és nem volt sok szerencsénk. Köszönettel tartozom a csapatnak azért az erőfeszítésért, amit mindebbe belefektettek, a legtöbbször viszont vagy megnyerjük a versenyt, vagy a dolgok totálisan ellenünk fordulnak. Emiatt alakult ki bennem ekkora frusztráció, mivel rossz látni, hogy ez történik a csapattal. Magam is gyűlölöm ezt a helyzetet, mert nagyon versenyképes vagyok. Ha szezononként párszor ilyen negatív dolgok történnek, akkor mondhatjuk, hogy ez hozzátartozik… De már túl sokszor esett meg velünk és a mai is egy újabb szerencsétlen nap volt.”Newgardennek a verseny során több kisebb-nagyobb konfliktusban része volt.

Az egyik leglátványosabbra a futam elején lezajlott pitkiállása során került sor, amikor is a pályára visszafelé tartva kis híján falba tette Pato O’Wardot.

A mexikói ezt nem is tudta szó nélkül hagyni:

„Direkt rám fordult” – mérgelődött az eset után O’Ward a rádión.

„Bekaphatja, ez egy mocskos manőver volt.”

A Newgarden – Grosjean konfliktus a verseny után hágott a tetőfokára.

A francia csak három dühös emojival kommentálta a történteket, a penske-s azonban Twitteren már szó szerint konfrontálódott az ellenfelét védelmükbe vevő szurkolókkal.

Egy felhasználó felvetette, vajon született-e volna büntetés, ha fordított felállásban zajlik le az eset és Grosjean rakja falba Newgardent.

Erre a pilóta így válaszolt:

„Ő már ennél sokkal rosszabbat is megúszott.”

Sokan a futam utáni nyilatkozatát kritizálták, mondván nem képes elimserni a hibáját.

„Kiábrándító interjú” – írta egy IndyCar-rajongó.

A reakció Newgarden részéről nem maradt el:

„Miért? Mi jogosít fel téged erre? Ó várjál csak, nem érdekel.”

Többeknél az vágta ki a biztosítékot, hogy a 31 éves pilóta semmiféle szankciót nem kapott a manőveréért.

„A kiváltságos helyzeted, hogy a főnököd irányítja a bajnokságot, te vagy a hazai fiú és a fehér babaarc, akit a széria marketingesei megpróbálnak beállítani amerikai hősnek…. Ez nem a NASCAR, vagy a sportautózás. Nőj már fel és vállald a felelősséget!”


KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Dixon nyerte az IndyCar végletekig őrült Music City GP-jét


Ahelyett, hogy figyelmen kívül hagyta volna, Newgarden rögtön reagált:

„Wow, kíváncsi vagyok, hogy valakit is lenyűgöztek-e a tweetjeid. Valószínűleg nem.”

Newgarden számos további profilba belekötött, akik negatív véleményt fogalmaztak meg vele szemben, néhány esetben pedig odáig ment, hogy a követőik számát, sőt, még a feltöltött fotóikat is cikizni kezdte. Ezek egy részét később törölte.

A rajongók a viselkedését látva nem is mulaszották el megjegyezni, hogy az utóbbi időben negatívan változott és már nem az a közvetlen, vicces, jókedélyű srác, akinek megismerték, sokkal inkább a durva, kötekedő, néha egyenesen a megalázó „bullying” vonalat kezdi követni.

Akadtak persze szép számmal olyan szurkolók is, akik neki adtak igazat, mondván a balhés múltú Grosjeannak először magának kellene tükörbe néznie.

Ide tartozott Marcus Ericsson is, aki rögtön lecsapta a magas labdát:

„Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.”