Dixon nyerte az IndyCar végletekig őrült Music City GP-jét

Dixon nyerte az IndyCar végletekig őrült Music City GP-jét
credit: Penske Entertainment/Chris OwensA Nashville utcáin rendezett Music City Grand Prix ugyanazt hozta, mint a tavalyi, első felvonás: balesetek sorozatát, nagy veszteseket, még nagyobb győzteseket és az utolsó pillanatig kiszámíthatatlan végkifejletet.

A futam (akárcsak a NASCAR ezzel párhuzamosan rendezett michigani FireKeepers Casino 400-a) bő kétórás késéssel rajtolhatott csak el az anyatermészetnek hála, ami a tervezett kezdés előtt nem csak esőt zúdított a pályára, de egyúttal tekintélyes villámokkal is megszórta a környéket.

A halasztás oka utóbbiban volt keresendő, mivel a szabályok értelmében nyílt területen lévő rendezvényt nem lehet tartani villámveszély mellett.

Amikor viszont végre az IndyCar mezőnyének autói megkapták a zöld zászlót, kezdetét vette az őrült show.

A 80 körös száguldást összesen hét alkalommal kellett megszakítani sárga zászlóval, a legvégén pedig még a piros jelzés is előkerült.

A leintés pillanatában azonban csak egyvalaki lehetett boldog, a hatszoros bajnok Scott Dixon személyében.

A Chip Ganassi Racing sztárjának az utolsó másfél körben minden tudására szüksége volt ahhoz, hogy maga mögött tartsa az őt támadó Scott McLaughlint.

Végül 0.1067 másodperces előnyben szelte át elsőként a célvonalat, ami az IndyCar történetének negyedik legszorosabb, épített/utcai pályás befutója lett.

Ezzel Dixon idei második, teljes eddigi főkategóriás karrierjét tekintve pedig az ötvenharmadik győzelmét aratta. Ennek révén az örökranglista harmadik helyére taszította az ötvenkét elsőséggel bíró Mario Andrettit.

A rekordot AJ Foyt tartja hatvanhét victory lane-en tett látogatással.

A dobogó legalsó fokára egy újabb ganassis, a regnáló bajnok Alex Palou állhatott fel, aki lifegő első szárnnyal vitte be harmadikként a 10-es számú Dallara-Hondáját.

A top 5-öt az Andretti Autosport 50%-a, Alexander Rossi és Colton Herta tette teljessé.

Az amerikaiak hatalmas menetelést hajtott végre, miután a verseny korai szakaszában mindketten balesetek szenvedő alanyai lettek, amelyek miatt még körhátrányba is kerültek.

Nem mindenki lehetett viszont boldog.

Az Astor Kupáért harcoló Pato O’Ward a 25. körben volt kénytelen kiállni váltóhiba miatt, amit azt követően szerzett, hogy Graham Rahal egy több autót számláló incidens közepette belerohant.

Ezen káosz áldozata lett továbbá Simona de Silvestro és az a Dalton Kellett is, aki még a futam elején falnak tessékelte Hertát, a már említett körhátrányát okozva.

Az Arrow McLaren SP mexikói versenyzőjét így csak a huszonnegyedikként rangsorolták, ami jelentős csapást bírt a a bajnoki címért való esélyeire.

O’Ward az összetett tabella ötödik helyéről a hetedikre esett vissza, lemaradása pedig már 59 pont az élen álló Will Powerhez viszonyítva.

Érdekesség, hogy a Patót kiiktató balesetbe Dixon is belekeveredett, de a CGR gárdájának sikerült megjavítania a 9-es gépet, ennek sikerét pedig ugyebár már jól ismerjük.

Pocsék napot zárt még a két újonc, a futam során szinte végig a legjobb tíz között autózott Kyle Kirkwood és David Malukas is.

A Dale Coyne Racing utóbbi pilótáját a 65. körben tette falba AJ Foytékat szolgáló ellenfele, ami mindkettejük azonnali kiesését vonta maga után.

Jimmie Johnson szintén baleset miatt búcsúzott idejekorán, miután hét körrel a vége előtt nagy tempóval a 4-es kanyar falába tette a CGR 48-as gépét.

Hasonlóképpen ütközés vetett véget Takuma Sato futamának, Devlin DeFranceso hathatós közbenjárásával.

A tavalyi nashville-i győztes Marcus Ericsson sem távozott boldogan a városból, mivel műszaki hiba miatt négy körrel a vége előtt megállt alatta az autó, piros zászlót életbe léptetve.

A legnagyobb vitát azonban az idei Indy 500 győztesének problémájával egyidőben történt, Romain Grosjean és Josef Newgarden közti incidens váltotta ki.

A Team Penske kétszeres bajnoka a teljes verseny során se Istent, se embert nem kímélve vezetett, a 76. körben pedig egy manőver során a falnak nyomta francia ellenfelét.

Az eset miatt Newgardent – aki tősgyökeres nashville-iként a hétvége arca is volt – nem büntették meg, Grosjean viszont rendkívül dühös volt.

Kettejük csetepatéja a leintés után a közösségi médiában folytatódott.


>>>>>Kitört a Grosjean vs. Newgarden háború, Ericsson pedig rögtön lecsapta a magas labdát


Az IndyCar idei szezonjából már csak három forduló van hátra.

A mezőny legközelebb augusztus 20-án, Gatewayen hajt pályára.

Az összetettet Power vezeti, másodikként 6 pont lemaradásban Dixont jegyzik, a harmadik helyen pedig jelenleg Ericsson áll 22 egység hátrányban.