Dixon nyerte az IndyCar végletekig őrült Music City GP-jét

Dixon nyerte az IndyCar végletekig őrült Music City GP-jét
credit: Penske Entertainment/Chris OwensA Nashville utcáin rendezett Music City Grand Prix ugyanazt hozta, mint a tavalyi, első felvonás: balesetek sorozatát, nagy veszteseket, még nagyobb győzteseket és az utolsó pillanatig kiszámíthatatlan végkifejletet.

A futam (akárcsak a NASCAR ezzel párhuzamosan rendezett michigani FireKeepers Casino 400-a) bő kétórás késéssel rajtolhatott csak el az anyatermészetnek hála, ami a tervezett kezdés előtt nem csak esőt zúdított a pályára, de egyúttal tekintélyes villámokkal is megszórta a környéket.

A halasztás oka utóbbiban volt keresendő, mivel a szabályok értelmében nyílt területen lévő rendezvényt nem lehet tartani villámveszély mellett.

Amikor viszont végre az IndyCar mezőnyének autói megkapták a zöld zászlót, kezdetét vette az őrült show.

A 80 körös száguldást összesen hét alkalommal kellett megszakítani sárga zászlóval, a legvégén pedig még a piros jelzés is előkerült.

A leintés pillanatában azonban csak egyvalaki lehetett boldog, a hatszoros bajnok Scott Dixon személyében.

A Chip Ganassi Racing sztárjának az utolsó másfél körben minden tudására szüksége volt ahhoz, hogy maga mögött tartsa az őt támadó Scott McLaughlint.

Végül 0.1067 másodperces előnyben szelte át elsőként a célvonalat, ami az IndyCar történetének negyedik legszorosabb, épített/utcai pályás befutója lett.Ezzel Dixon idei második, teljes eddigi főkategóriás karrierjét tekintve pedig az ötvenharmadik győzelmét aratta. Ennek révén az örökranglista harmadik helyére taszította az ötvenkét elsőséggel bíró Mario Andrettit.

A rekordot AJ Foyt tartja hatvanhét victory lane-en tett látogatással.

A dobogó legalsó fokára egy újabb ganassis, a regnáló bajnok Alex Palou állhatott fel, aki lifegő első szárnnyal vitte be harmadikként a 10-es számú Dallara-Hondáját.

A top 5-öt az Andretti Autosport 50%-a, Alexander Rossi és Colton Herta tette teljessé.

Az amerikaiak hatalmas menetelést hajtott végre, miután a verseny korai szakaszában mindketten balesetek szenvedő alanyai lettek, amelyek miatt még körhátrányba is kerültek.

Nem mindenki lehetett viszont boldog.

Az Astor Kupáért harcoló Pato O’Ward a 25. körben volt kénytelen kiállni váltóhiba miatt, amit azt követően szerzett, hogy Graham Rahal egy több autót számláló incidens közepette belerohant.

Ezen káosz áldozata lett továbbá Simona de Silvestro és az a Dalton Kellett is, aki még a futam elején falnak tessékelte Hertát, a már említett körhátrányát okozva.Az Arrow McLaren SP mexikói versenyzőjét így csak a huszonnegyedikként rangsorolták, ami jelentős csapást bírt a a bajnoki címért való esélyeire.

O’Ward az összetett tabella ötödik helyéről a hetedikre esett vissza, lemaradása pedig már 59 pont az élen álló Will Powerhez viszonyítva.

Érdekesség, hogy a Patót kiiktató balesetbe Dixon is belekeveredett, de a CGR gárdájának sikerült megjavítania a 9-es gépet, ennek sikerét pedig ugyebár már jól ismerjük.

Pocsék napot zárt még a két újonc, a futam során szinte végig a legjobb tíz között autózott Kyle Kirkwood és David Malukas is.

A Dale Coyne Racing utóbbi pilótáját a 65. körben tette falba AJ Foytékat szolgáló ellenfele, ami mindkettejük azonnali kiesését vonta maga után.

Jimmie Johnson szintén baleset miatt búcsúzott idejekorán, miután hét körrel a vége előtt nagy tempóval a 4-es kanyar falába tette a CGR 48-as gépét.

Hasonlóképpen ütközés vetett véget Takuma Sato futamának, Devlin DeFranceso hathatós közbenjárásával.

A tavalyi nashville-i győztes Marcus Ericsson sem távozott boldogan a városból, mivel műszaki hiba miatt négy körrel a vége előtt megállt alatta az autó, piros zászlót életbe léptetve.

A legnagyobb vitát azonban az idei Indy 500 győztesének problémájával egyidőben történt, Romain Grosjean és Josef Newgarden közti incidens váltotta ki.

A Team Penske kétszeres bajnoka a teljes verseny során se Istent, se embert nem kímélve vezetett, a 76. körben pedig egy manőver során a falnak nyomta francia ellenfelét.

Az eset miatt Newgardent – aki tősgyökeres nashville-iként a hétvége arca is volt – nem büntették meg, Grosjean viszont rendkívül dühös volt.

Kettejük csetepatéja a leintés után a közösségi médiában folytatódott.


>>>>>Kitört a Grosjean vs. Newgarden háború, Ericsson pedig rögtön lecsapta a magas labdát


Az IndyCar idei szezonjából már csak három forduló van hátra.A mezőny legközelebb augusztus 20-án, Gatewayen hajt pályára.

Az összetettet Power vezeti, másodikként 6 pont lemaradásban Dixont jegyzik, a harmadik helyen pedig jelenleg Ericsson áll 22 egység hátrányban.

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy