IndyCar: Szabálytalan volt Rossi győztes autója Indianapolisban

IndyCar: Szabálytalan volt Rossi autója Indianapolisban, komoly büntetést kapott
credit: Penske Entertainment/Chris OwensMúlt szombaton, az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén aratott győzelmével Alexander Rossi egy több, mint három éven – ezzel együtt 49 futamon – át tartó nyeretlenségi sorozat végére tett pontot.

A legfrissebb hírek szerint azonban a siker nem lett éppen felhőtlen.

Az IndyCar szerdán hivatalosan bejelentette, hogy a kaliforniai pilóta által vezetett 27-es Dallara-Honda megbukott a leintést követő technikai ellenőrzésen, aminek következtében a csapatot 25 ezer dolláros pénzbüntetéssel, míg Rossit 20 bajnoki pont levonással sújtották.

A széria tájékoztatása szerint a szankció oka az volt, hogy a minimum súlyt nem a szabályok szerint meghatározott módon érték el.

A regulák értelmében ebbe nem tartozhat bele a versenyző saját testsúlya, a kompenzációs ballaszt (amivel a különböző magasságú pilóták közti tömegkülönbséget egyenlítik ki), az üzemanyag, valamint az itatóberendezés és annak tartalma.

Mint kiderült, a gárda pont az utóbbival ügyködött és végül le is bukott.

„Sportszempontból az autó megfelelt a minimális követelményeknek” – nyilatkozta az IndyCar elnöke, Jay Frye.

„Technikailag viszont az Andretti Autosport nem a megengedett módon érte el a kellő súlyt.”

Bár a győzelmét Rossi megtarthatta, a pontlevonás következtében viszont az összetett nyolcadik pozíciójából a kilencedikre esett vissza.

Hátránya jelenleg 133 egység az bajnokságot vezető Will Powerrel (Team Penske) szemben.

A 2022-es szezonból még négy forduló van hátra, amelyek során összesen 216 pont szerezhető, tehát Rossinak már tényleg csak matematikai esélye van a titulusra.