Forr a levegő Larson körül: Csalási vádak és eltussolt diszkvalifikáció

Forr a levegő Larson körül: Csalási vádak és eltussolt diszkvalifikáció
credit:Penske EntertainmentA Hendrick Motorsports tájékoztatása szerint egyszerű vezetői hiba okozta Kyle Larson brutális balesetét Indianapolisban.

A NASCAR Cup Series múlt vasárnapi Verizon 200-án a regnáló bajnok teljes gázzal vetődött be a road-pálya 1-es kanyarjába, telibe kapva Ty Dillon autóját.

Az incidenst mindkét pilóta ép bőrrel megúszta, Larson pedig külön hálás lehetett azért, hogy pontosan ott haladt kollégája 42-es Chevyje, mivel anélkül minden valószínűség szerint csak a fal állította volna meg, beláthatatlan következményekkel.

A felvételeket látva úgy tűnt, fékhiba miatt nem tudta bevenni a kanyart. Hétfőn viszont a HMS ellentmondást nem tűrően leszögezte, hogy az autón nem tártak fel műszaki problémát, a baleset felelőse pedig kizárólag Larson volt, miután rosszul mértbe be a féktávot.

Ezt a magyarázatot viszont a közösségi médiában lényegében senki sem veszi be.

Egy ilyen tapasztalt és tehetséges pilótáról nehéz elképzelni, hogy ekkora hibát vétene. Emellett pedig a gép viselkedése is inkább technikai gondokra utalt.

A HMS ráadásul a baleset után rögtön a saját garázsába vitette az autót, majd utána traileren el is szállították a pályáról.

Mindezek alapján maximális fokozatba kapcsoltak azon pletykák, melyek szerint Hendrickék valamiféle szabálytalanságot próbáltak elrejteni a NASCAR elől. Szerencséjükre a jármű olyannyira összetört, hogy még egy rendkívüli technikai ellenőrzéstől sem kellett tartaniuk.

Egy nappal később Larson már a Lucas Oil Racewayen teljesített dupla műszakot és egyszerre mérette meg magát az aszfalt borításon rendezett sprint car és midget viadalokon.

Előbbit a hatodikként zárta, a midgetek között viszont elképesztően domináns győzelmet aratva, fél kört vert a komplett mezőnyre.

A versenyt szervező USAC egészen mostanáig őt ünnepli, a másodikként zárt Kyle O’Gara viszont lerántotta a leplet arról, hogy ez finoman szólva sem fedi a valóságot.

A 27 éves indianai – aki mellesleg az egykori IndyCar-pilóta és csapattulajdonos Sarah Fisher sógora – ugyanis kijelentette, hogy Larson autója megbukott a technikai ellenőrzésen.

Ennek következtében diszkvalifikálták is a versenyből és a pénzdíjat, valamint a győzelemért járó pontokat már O’Gara neve mellé írták jóvá.

Helyi idő szerint kedden este – amikorra a poszt virálissá vált – végül a USAC kénytelen volt mindezt megerősíteni.

Jelenleg tehát az a fura helyzet állt be, hogy a 30 éves kaliforniait kizárták, az első helyért járó díjakat és egységeket pedig már át is adták a másodikként leintettnek.

Ennek ellenére a hivatalos statisztikákban mégis megtarthatta a győzelmét.

Mondani sem kell, ennél furcsább időszaka régen volt a motorsportnak.