Lewis Hamilton megdöntötte az Indy 500 legenda 67 éves rekordját

Lewis Hamilton megdöntötte az Indy 500 legenda 67 éves rekordját
credit: Mercedes-AMG Petronas F1 TeamA 37. Magyar Nagydíj nem csak Max Verstappen győzelmét hozta, de egyben az autósport egyik legrégebbi rekordjának megdöntését is.

A másodikként leintett Lewis Hamilton 4 körön át haladt a mezőny legelején, ami elegendő lett ahhoz, hogy átadja a múltnak Bill Vukovich közel hét évtizede érintetlen csúcsát.

A kétszeres Indy 500 győztes pilóta 1955-tel bezárólag – amikor a verseny még a Formula 1 részét is képezte – összesen 485 kört teljesített első helyen az Indianapolis Motor Speedway 2.5 mérföldes oválján.

Ennek révén Vukovich 67 éven át tudhatta magáénak az egyazon pályán, világbajnoki körülmények között vezető pozícióban futott legtöbb kört.

Hamilton azonban vasárnap megtette az élen a 486., majd a 487. körét is a Hungaroringen, amivel ezen örökranglista éléről letaszította a szerb származású amerikait.

Ezzel ráadásul azt is elmondhatjuk, hogy a magyar pálya elvett egy rekordot az IMS-től.

Visszatérve Vukovichra, őt tragikus módon a halál is az IMS-en ragadta el.

Zsinórban harmadik Indy 500 győzelméért hajtva, az 1955-ös verseny 55. körében – miközben több, mint 15 másodperccel vezetett – végzetes baleset érte.

Ezzel ő lett a Formula 1 történetének első olyan pilótája, aki a bajnokságba beleszámító versenyen szenvedett fatális bukást.

36 éves volt.

Az IMS oválján egyébként az abszolút csúcsot Scott Dixon tartja, aki eddig 665 kört tett meg az Indy 500 élén. Ezeket persze már jóval a verseny F1-es érája után teljesítette.