IndyCar: Newgarden még mindig nem tudja, hogy szenvedett-e agyrázkódást

IndyCar: Newgarden még mindig nem tudja, hogy szenvedett-e agyrázkódást
credit: Penske Entertainment/James BlackAlig öt nappal azután, hogy az IndyCar iowai futamán nagyot bukott, majd másfél órával később eszméletét vesztette, Josef Newgarden máris a megszokott formáját hozza a volán mögött.

A Team Penske pilótája az ötödik rajtpozíciót szerezte meg az Indianapolis Motor Speedway roadján rendezendő Gallagher GP kvalifikációján.

Saját bevallása szerint remekül érzi magát és semmiféle utóhatását nem érzi a történteknek, beleértve a fejét ért ütést is, amit az ájulása következtében szenvedett el.

„Nem akarok túlságosan belemenni az orvosi részbe, de nagyon keményen bevertem a fejem múlt vasárnap délután” – nyilatkozta az időmérő után a médiának Newgarden egy látványos be- (pontosabban inkább ki-)lépő után.

A 31 éves pilótát csapattársa, egyben jó barátja, Scott McLaughlin támogatta ki viccesen a motorhome-ból. Eközben a kétszeres bajnok még fejvédőt is viselt, utalva arra, hogy pontosan ott esett el, nyílt sebet szerezve.

„Nyilván a fő okot az aggodalomra az agyrázkódás jelenti. Próbálok biztosra menni, hogy nincsenek elhúzódó, vagy hosszabb távú hatásai. Szerencsére jó formában vagyok és jól is éreztem magam a hét legnagyobb részében. Azt nem tudom teljes bizonyossággal megerősíteni, hogy valóban agyrázkódást szenvedtem-e, mert fogalmam sincs. Ha orvos lennél, akkor a vasárnap történtek után azt mondanád, hogy valószínűleg erről lehet szó. Ebből adódóan a kérdés az, mennyire volt súlyos és meddig tarthat el. Nem éreztem semmi rendkívülit az iowai baleset után. Nem tudtam semmit sem ehhez kötni. Lehetetlen kijelenteni és jelenleg nem is tudjuk [hogy tényleg volt-e agyrázkódása].”

Az esetet követően Newgarden egy éjszakát töltött kórházban, az elvégzett neurológiai vizsgálatok pedig kivétel nélkül negatív eredményt hoztak, ahogyan később az IndyCar fejsérülésekre vonatkozó tesztjén is átment.

„Egész héten az motivált, hogy itt lehessek [Indianapolisban]. Tudtam, ha kihagyom a versenyt, akkor már nagyon nehéz lesz bent maradni a bajnokságért folyó harcban. Lényegében a végét jelentette volna nekem, úgyhogy itt kellett lennem. Mindent megteszek azért, hogy fitt legyek és felkészült, ez a legfontosabb számomra. Rengetegen támogatnak. Nem tudom eléggé megköszönni az IndyCarnak és az orvosi stábjuknak a segítséget.”

Bár nem lehet egyértelműen kijelenteni az agyrázkódás tényét, Newgarden mégis úgy tengette az utóbbi pár napját, ahogyan ez a sérüléstípus megkívánja.

„Egyszerűen átálltam harcos-üzemmódba. Fogalmam sem volt arról, mivel állok szemben és azt sem, hogy mennyire súlyos. Még mindig nem tudom, fennáll-e agyrázkódás, vagy sem. Negyvennyolc órán keresztül annyira intenzíven pihentem, amennyire csak lehetett. Azt csináltam, amit mondtak nekem, de őszintén szólva nem zavart még a fény sem. Két napon át viszont kerültem mindent, amit tanácsoltak. Keddre már eléggé jól éreztem magam és igyekeztem a lehető legjobb formába lendülni csütörtökre [az IndyCar felülvizsgálatának napjára]. Az elképesztő és imádnivaló feleségem tartotta a kapcsolatot mindenkivel, beleértve azokat is, akik tippeket tudtak adni, legyen az jó, vagy rossz. Hinch volt az egyik köztük, mivel már ő is átment hasonlón. Nem minden eset egyforma, az övé sem szükségszerűen hasonlított ahhoz, amivel én néztem szembe, de minden egyes információ jól jön arról, hogy az emberek mit csinálnak ilyenkor. Hasznukat is vettük ezeknek a tanácsoknak. Egészen tegnapig még a telefonomat sem vettem a kezembe, ami eléggé klassz volt. Le kellett mondani számos időpontot és kötelezettségemet, de remek mentségem volt rá.”