IndyCar: 3 év után először nyert Rossi, Herta-dráma Indianapolisban

IndyCar: 3 év után először nyert Rossi, Herta-dráma Indianapolisban
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski

IndyCar: 3 év után először nyert Rossi, Herta-dráma Indianapolisban


Több, mint három éven át tartó nyeretlenségi sorozat végére tett pontot Alexander Rossi az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén.

Az Andretti Autosport versenyzője 44 kört az élen töltve, 49 győzelem nélküli futam után térhetett vissza a victory lane-re.

A 31 éves kaliforniai ezzel Scott Dixon, Simon Pagenaud és Will Power után a negyedik olyan pilótája lett a mezőnynek, akiknek már egyaránt sikerült az IMS roadján, valamint az Indianapolis 500-on is diadalt aratnia.

Jelen siker révén IndyCar-karrierje nyolcadik elsőségét ünnepelhette.

Rossi sikeréhez azonban hozzájárult csapattársa drámája is.

Colton Herta vezető pozícióan haladva, a 42. körben volt kénytelen feladni a viadalt, miután ráhajtott a kerékvetőre, amit követően 26-os Dallara-Hondája – a gyanú szerint a váltó sérülése miatt – lassulni kezdett.

Ebből adódóan a májusi, ugyanezen a pályán még óriási győzelmet aratott versenyzőnek be kellett érnie az utolsó előtti, 24. hellyel, a bajnokságban pedig tizediknek esett vissza.

Az incidens előtt másodikként jegyzett Rossi így hirtelen az élen találta magát, a lehetőséget pedig innentől már nem is engedte ki a kezei közül.

Másodikként 3.5441 másdoperc hátrányban az RLL Racing újonca, Christian Lundgaard ért célba, aki ezzel nem csak saját, de egyben az RLL Racing idei legjobb eredményét is prezentálta.

A dán pluszban azt is elmondhatja magáról, hogy az idei debütánsok között eddig ő hozta a legmagasabb befutót.

A dobogó legalsó fokára Power állhatott fel a Team Penske színeiben.

A negyedik és ötödik pozíciókat Scott McLaughlin, valamint Josef Newgarden csípte el, így a Kapitány komplett gárdája top 5-tel zárt.

Simon Pagenaud-nak (Meyer Shank Racing) viszont idő előtt véget ért a futama, miután a 34. körben a pálya kellős közepén kifogyott autójából az üzemanyag.

Nem tudhatott maga mögött pozitív napot Pato O’Ward sem.

A mexikói a harmadik helyről startolhatott, de rögtön az első körben a mezőny legvégén találta magát.

Ennek kiváltó oka Herta egy agresszívebb manővere volt, aminek révén a korrigáló Power neki is ment a mclarenesnek.

Az incidenst a versenyirányítás vizsgálta, de végül nem róttak ki büntetést senkire.

A táv folyamán O’Wardnak sikerült visszaverekednie magát a meccsbe és a tizenkettedikként intették le.

A verseny az összetettben is komoly változást hozott.

Harmadik helye által Power felugrott az élre, míg az Indy 500-as győzelme óta egészen mostanáig vezető Marcus Ericsson másodiknak esett vissza, kilenc pont hátrányban.

A Chip Ganassi Racing svédje a kvalifikáción történt műszaki hibája miatt csak az utolsóként rajtolt, a futam kockás zászlaját pedig a tizenegyedikként látta meg.

Az IndyCar következő futamát augusztus 7-én, Nashville utcáin rendezik.