Palou: Jövőre a McLaren családjának tagja leszek

Palou: Jövőre a McLaren családjának tagja leszek
credit: Penske Entertainment/Chris OwensFinoman szólva is furcsa helyzetben van jelenleg Alex Palou.

A spanyol versenyző úgy készülhet az IndyCar most hétvégi, indianapolisi road-futamára – majd a hátralévő, további négy fordulóra -, hogy jelenlegi csapata máris pert indított ellene.

A Chip Ganassi Racing ragaszkodik a 2023-ra vonatkozó opciós jogához és készek arra, hogy a bíróság előtt bizonyítsák igazukat.

Ezzel párhuzamosan viszont a McLaren is állítja, Palou az idei szezon végeztével már az ő versenyzőjük lesz.

Egy nappal azután, hogy hivatalossá vált a jogi út, a regnáló bajnok ügyvédje, Rachel Epstein az alábbi közleményt adta ki:

“Csalódottak vagyunk amiatt, hogy a Chip Ganassi Racing megpróbálja megfosztani Alexet a Formula 1-ben való versenyzés lehetőségétől. Még inkább kiábrándítanak bennünket a CGR nyilvános bírósági beadványai és a sajtóban való folyamatos kommentárjaik. Alex minden tőle telhetőt megtett a CGR-ért. Nagyon sajnálatos, hogy a csapat viszont megkísérli elvenni tőle ezt a lehetőséget. Reméljük, hogy a felek békés úton meg tudják oldani. Ha mégsem, akkor állunk elébe annak, hogy privát bírósági eljárás keretében zárjuk le, ahogyan azt a CGR is kérte.”

Az ügyvédnő szavaiból úgy tűnhet, mintha egyenesen éles versenyzői szerződésről lenne szó a McLaren F1-es csapatánál.

Egy biztos, a wokingiak nem nevezték meg, hogy melyik bajnokságba szánják. Mindössze két dolgot közöltek: Palou jövőre is versenyezni fog, emellett pedig szerepet kap a tavalyi autóval zajló tesztprogramban.

A téma kapcsán Palou nem volt túl bőbeszédű, ugyanakkor már sokkal határozottabb hangnemet ütött meg, mint két hete Torontóban, amikor még állította, hogy fogalma sincs mi lesz ennek az ügynek a vége.

„A McLaren családjának tagja leszek jövőre” – jelentette ki csütörtökön a médiának a 25 éves pilóta, noha a CGR rendületlenül állítja, 2023-ban is ők rendelkeznek felette.

Arra a kérdésre, hogy valóban F1-es autót akar-e vezetni, ennyit válaszolt:

„Mindenki azt szeretne.”

Amikor arról próbálták faggatni, hogy miként tudná ezt megvalósítani, szintén terelt:

„Autóversenyző vagyok, nem pedig jogász.”

Ügyvédje F1-vonatkozású közleménye kapcsán sem bizonyult közlékenynek:

„Ezt nem akarom kommentálni.”

Palou természetesen számított arra, hogy a szerződésbotrány a bíróságon köthet ki.

Elmondása szerint Ganassi perindítási szándékát a nyilvánosságra kerülést megelőző éjszakán tudta meg.

„Az ügyvédeim közölték velem, én csak utána kaptam kézhez a papírokat. Őszintén szólva készen álltam erre. Attól a pillanattól fogva, hogy minden kirobbant Torontóban én már tudtam, hogy ez lesz. Annyi nem volt tiszta, hogy három napon belül, vagy két hét múlva következik be.”

Attól viszont nem tart, hogy az eset károsan befolyásolja majd az ő megítélését.

„Az igazságot csak a körülöttem lévő emberek és nyilvánvalóan Ganassiék tudják. A többieknek csak véleményük van, a tényeket viszont nem igazán ismerik. Ha az egész megoldódik, akkor lesznek, akiknek megváltozik a véleményük és lesznek, akik ugyanazt fogják továbbra is gondolni. Én nem félek attól, hogy engem szörnyetegnek hisznek azért, mert benne vagyok a sűrűjében, hiszen fogalmuk sincs arról, mi is zajlik.”

Palou a mostani versenyhétvégére is úgy készül, mint a botrány előtt, noha a CGR már az iowai duplafordulót megelőzően korlátozta az adatokhoz való hozzáférését.

„Minden téren, változatlanul dolgozunk. Legalábbis így volt az elmúlt két hétben. Tegnap a szimulátorban voltam, ahogyan normál esetben mindig. Nem beszélünk sokat erről a helyzetről, egyszerűen csak próbáljuk az autókat a lehető legjobbá tenni nem csak nekem, de a többiek számára is. A csapat érdeke, hogy mind a négyen az élen legyünk. A gárda tagjai ugyanúgy dolgoznak a kocsimon, mint korábban. Persze jóval több a zaj most körülöttünk, mint más versenyzők esetében, de mi a felkészülésre összpontosítunk. Zajlik, ami zajlik. Én igyekszem a tőlem telhető legjobbat nyújtani. Chip Ganassival nem beszéltem még. Iowába nem utazott el és azt sem tudom, hogy most itt lesz-e Indyben.”

A spanyol jelenleg az összetett tabella hatodik helyén áll 44 pont hátrányban az élen álló csapattársához, Marcus Ericssonhoz viszonyítva.

„Az egyetlen dolog, amire gondolok az a győzelem. Próbálok maximálisan összpontosítani. Őszintén szólva sokkal rosszabb is lehetne. Lehetnék olyan srác is, akinek nincs ülése, ezért a tévében nézheti csak a versenyeket. Nekem viszont talán a legjobb helyem és esélyem van arra, hogy nyerjek és zsinórban másodszor is behúzzam a bajnoki címet. Készen állok.”