McLaughlin: Csak az számít, hogy Newgarden rendben legyen

McLaughlin: Csak az számít, hogy Newgarden rendben legyen
credit: Penske Entertainment/Chris OwensMa dől el, hogy Josef Newgarden részt vehet-e az IndyCar soron következő, szombati versenyén Indianapolisban.

Mint ismeretes, a Team Penske versenyzője az iowai duplaforduló második futamának 241. körében, vezető pozícióban haladva csapta falnak 2-es számú Dallara-Chevyjét műszaki hiba következtében.

A baleset után a kétszeres bajnok csapatrádión rögtön megjegyezte, hogy az ütközés nagyon fájdalmas volt, de végül saját erőből szállt ki az autóból, majd a kötelező orvosi ellenőrzést követően útjára is engedték és rögtön interjút adott.

Kb. másfél órával az incidens után azonban a motorhome-jánál elájult, esés közben pedig még a fejét is beütötte, nyílt sebet szerezve.

Newgarden az éjszakát kórházban töltötte, de szerencsére az agysérülésre vonatkozó valamennyi tesztje negatív lett.

Sorsa az IndyCar orvosainak mai ellenőrzése után dől el.

A Team Penske elnöke, Tim Cindric azonban a RACER-nek adott interjújában elárulta, a tesztek végkimenetelétől függetlenül, kizárólag a versenyzőn múlik, hogy elérkezettnek érzi-e az időt a volán mögé történő visszatérésre.

Ha nem kapja meg az engedélyt – vagy ő maga nem vállalja az indulást -, akkor Santino Ferrucci veszi át a 2-es gép kormánykerekét az IMS roadján.

A helyzet kapcsán a gárda 3-as autóját vezető Scott McLaughlin is sötétben tapogatózik.

„[Josef] nyilvánvalóan nagyon közeli barátom, közösen csináljuk a Bus Brost [az egyre népszerűbb websorozatukat – a szerk.] és csapattársak vagyunk” – nyilatkozta a kétszeres futamgyőztes a csütörtöki, virtuális sajtótájékoztatóján.

„Sokkolt, amikor kiderült, hogy mi történt vele. Nem csak engem, hanem mindenkit. A legjobban azt szeretném, hogy rendben legyen. Azóta még nem beszéltem vele személyesen. Küldtem viszont üzenetet Ashleynek [Newgarden felesége], valamint az édesapjának, Joeynak is. Úgy tűnik, tipikus Josefként viselkedik, harcol és teszi a dolgát. Remélem hamarosan jobban lesz. Csütörtökön biztosan látni fogjuk őt, ami nagyszerű.”

McLaughlin felidézte azt a pillanatot, amikor tudomást szerzett barátja rosszullétéről.

„A feleségem mondta, hogy valami történt Joseffel. Én nem láttam őt, csak az apját vittem el az orvosi központhoz, mert nem tudta, merre van. Már ismertem az utat, mivel szombat éjjel magam is jártam ott [az első, hatalmas hőségben lezajlott futam után] infúzió miatt. Nem akarok beleavatkozni. Josef a lehető legjobb ellátásban részesül, én pedig szeretném megadni neki azt a privát szférát, amire a családjával most szüksége van. Nem az én dolgom.”

Az eset után Newgardent helikopterrel kellett elszállítani a közeli kórházba, mivel a pályán nem állt rendelkezésre megfelelő eszköz a képalkotó vizsgálatok elvégzésére.

Emellett az IndyCar orvosi stábját több kritika is érte, mondván nem lett volna szabad ilyen hamar kiengedni a pálya egészségügyi központjából.

A széria főorvosa, dr. Geoffrey Billows úgy nyilatkozott, őket magukat is meglepte a versenyző ájulása, mivel a vizsgálatok során teljesen egészségesnek találták.

Ezzel szemben viszont sokaknak feltűnt, hogy a rögtön ezután adott tévés interjúja során zavart volt, mintha nem lenne önmaga.

McLaughlin azonban csak méltatni tudta az orvosi stábot.

„Ez kemény dolog. Szerintem fantasztikus munkát végez az IndyCar és mindenki más annak érdekében, hogy a legjobb ellátást kapjuk. Szerintem még az is hatalmas dolog, hogy mindig készenlétben áll egy mentőhelikopter. Vannak viszont olyan ijesztő incidesnek, amelyekre nem lehet felkészülni. Talán ez a mostani eset újabb változásokat fog generálni. Azt természetesen tudom, hogy egy MRI-gép óriási, nehéz lenne a pályára vinni. A legfontosabb, hogy igazi profik vesznek körül bennünket és a lehető legmagasabb szinten gondoskodnak rólunk, ha szükséges. Teljes mértékben a biztonsági csapatunk mögött állok. Ők mindig nagyszerűek voltak velem szemben, sokat tweeteltem róluk egész évben, hogy mennyire gyorsan reagálnak minden egyes balesetre, vagy ha bármikor szükségünk van rájuk. Az anyukámnak például fájt egy kicsit a válla, az orvosi csapat pedig fantasztikusan ellátta.”

McLaughlin természetesen azt szeretné, ha Newgarden újra vezethetne a hétvégén.

Ellenkező esetben viszont Ferruccit is tárt karokkal várja.

„Nem ismerem annyira jól Santinót. Versenyeztem ellene, de ennyi. Mindannyian a Penske-nél abban reménykedünk, hogy Josef rendben lesz és engedik indulni. Ha viszont nem, akkor átváltunk a B-tervre. Ez is benne van és megértjük. Ha Santinónak kell helyettesítenie, akkor ugyanúgy fogunk vele dolgozni, mint bármelyik csapattársunkkal.”