NASCAR: Kurt Busch továbbra sincs jól, Indyben is Ty Gibbs ugrik be helyette

NASCAR: Kurt Busch továbbra sincs jól, Indyben is Ty Gibbs ugrik be helyette
credit: Logan Riely/Getty/NASCAR MediaA 23XI Racing hivatalosan bejelentette, hogy Kurt Busch nem kapta meg a zöld jelzést a hétvégi, indianapolisi fordulón való részvételre.

A 44 éves veterán még a Pocono Racewayen rendezett M&M’s Fan Appreciation 400 kvalifikációjának utolsó, pole-ról döntő szakaszában csapta falnak autóját.

Már a baleset után rosszullétre kezdett panaszkodni, agyrázkódásra utaló tünetei miatt pedig végül ki is kellett hagynia a versenyt.

Helyét Ty Gibbs vette át a 45-ös Toyota volánja mögött, megejtve ezzel debütálását a Cup Seriesben.

A futamot a tizennyolcadikként zárta, az első és második helyeken befutott Denny Hamlin, valamint Kyle Busch kizárása következtében viszont előre ugrott a tizenhatodik pozícióba.

A csapat most is számít a 19 éves pilóta szolgálataira.

A múlt szombati, Pocono Racewayen történt balesetét követő orvosi vizsgálatok alapján Kurt Busch nem kapta meg a NASCAR orvosi stábjának engedélyét arra, hogy pályára hajtson most hétvégén, az Indianapolis Motor Speedway roadján rendezendő versenyen” – áll a csapat sajtóanyagában.

„A 45-ös számú, Monster Energy Toyota Camry TRD-ben ismét Ty Gibbs fogja helyettesíteni. Kurt egészsége a legfontosabb csapatunk számára és a legjobbakat kívánjuk neki a visszatéréséhez.”

Ezzel szinkronban maga Busch is kiadta saját közleményét:

“Miután újabb kivizsgálásokon estem át ezen a héten, végül nem engedélyezték számomra, hogy versenyezzek Indyben. Elkötelezett vagyok annak irányába, hogy a felépülésemre összpontosítsak és visszatérjek a pályára. Továbbra is szorosan együtt dolgozom a NASCAR egészségügyi csapatával és a saját orvosaimmal. Hálás vagyok, amiért a 23XI, valamint a szponzoraim támogatnak és az egészségemet helyezik előtrébe. Szintén köszönöm Tynak, hogy beugrik a 45-ös Toyotába. Büszke vagyok a debütálására és tudom, hogy ismét jól fogja képviselni a csapatot ezen a hétvégén.”

A rájátszásban való részvétel egyik szabálya, hogy a versenyzőknek az alapszakasz valamennyi fordulójára neveznie kell.

Ezalól az egészségügyi problémák természetesen kivételt képeznek, így Busch a két kihagyott verseny ellenére is a playoff tagjának mondhatja magát.