Kvjat: Az F1 után el sem tudok képzelni menőbbet a NASCAR-nál

Kyjat: Az F1 után el sem tudok képzelni menőbbet a NASCAR-nál
Kyjat: Az F1 után el sem tudok képzelni menőbbet a NASCAR-nál


Most vasárnap, az Indianapolis Motor Speedway road vonalvezetésén ejtheti meg NASCAR-debütálását Danyiil Kvjat.

A 28 éves versenyző a Team Hezeberg 26-os számú Toyotájával hajthat pályára, ráadásul rögtön a legmagasabb kategória, a Cup Series mezőnyével.

„Nagyon sok energiát akarok belefektetni a NASCAR-ba és esély adni magamnak arra, hogy versenyképes legyek” – nyilatkozta Kvjat a Motorsportnak.

„Valami igazán klassz dolgot akartam elkezdeni a Formula 1-es karrierem után. Az F1-et követően el sem tudok képzelni menőbbet a NASCAR-nál.”

Az orosz pilóta évek óta szemez az amerikai stock-car versenyzés csúcsbajnokságával, a vágyott program viszont csak most jött össze.

„A NASCAR Cupnak nagyon gazdag történelme van és rendkívül népszerű az USA-ban, valamint világszerte. Szerintem sikerült megőriznie az egyenysúlt a modern és a régi típusú versenyzés között. Emiatt lettem annyira kíváncsi rá. Ezek a srácok nagyon kemények és rendkívül magas szinten versenyeznek. Pár éve már dolgoztam azon, hogy kipróbálhassam és a lehetőség most végre megadatott.”

Kvjatnak komoly tervei vannak a jövőt illetően.

„Akármibe is fogok, azt mindig igyekszerm a legnagyobb erőbedobással csinálni. Versengő személyiségként erős eredményeket akarok elérni. Nyitott vagyok az oválpályák iránt is. Jó eredményeket szeretnék hozni és egy napon a bajnoki címért harcolni.”

A NASCAR egy gyökeresen más világ ahhoz képest, amivel eddig Kvjatnak dolga volt.

Ő maga ezzel teljesen tisztában van.

„Mindig is nagy rajongója voltam a szoros, kontaktokkal járó versenyzésnek. Soha nem volt gondom azzal, hogy kirakjam a könyököm és szerintem így lesz a NASCAR-ban is. Hozzászoktam és igazán élvezem.”

Arra a kérdésre, hogy adott esetben visszatérne-e az F1-be így válaszolt:

„Soha ne mondd, hogy soha. Ugyanakkor most a NASCAR-ra fókuszálok, szerintem jó dolgok sülhetnek ki belőle. Persze ha felmerülne F1-es lehetőség, akkor, nyitott lennék a tárgyalásokra. Jelenleg viszont a NASCAR Cup bemutatkozásomat fogom megejteni és mindent beleadok.”

Bár hivatalosan még nincs megerősítve, de már borítékolható, hogy Kvjat az augusztus 21-én esedékes, Watins Glen-i futamon is volán mögé pattanhat.

Azon a versenyen, amely egyben Kimi Räikkönen debütálása is lesz a Trackhouse Racing színeiben.

„Az én jó, öreg barátom” – mondta nevetve.

„Nyilvánvalóan ismerem Kimit az F1-ből. Ő egy igazán érdekes karakter. Izgatott vagyok, hogy osztozhatunk a NASCAR rajtrácsán. Szerintem nagyszerű dolog, hogy a NASCAR egyre inkább jelen van nemzetközi szinten. A korábbi Formula 1-es nevek is mutatják, mennyire versenyképes ez a széria. Kimi egy erős, jó pilóta. Nagyszerű lesz ismét látni őt.”