IndyCar: Newgarden elhagyta a kórházat, Ferrucci helyettesítheti Indianapolisban

IndyCar: Newgarden elhagyta a kórházat, Ferrucci helyettesítheti Indianapolisban
credit: Penske Entertainment/Chris JonesHelyi idő szerint hétfőn délelőtt Josef Newgarden elhagyhatta a kórházat, a hétvégi versenyen való részvétele azonban továbbra is kérdéses.

A Team Penske pilótája az IndyCar iowai duplafordulójának vasárnapi futamán, vezető pozícióban haladva csapta falnak a 2-es számú Dallara-Chevyt, gyaníthatóan a bal-hátsó felfüggesztés meghibásodása miatt.

A baleset után átesett a kötelező orvosi ellenőrzésen, ahol mindent rendben találtak nála.

Ezt követően a média rendelkezésére állt, az élőben közvetített interjúja során azonban szemmel láthatóan zavartan viselkedett.

Másfél órával később a dolgok ijesztő fordulatot vettek.

Newgarden a motorhome-jánál elájult és olyan szerencsétlenül esett, hogy nyílt seb keletkezett a koponyája hátsó részén.

A kétszeres bajnokot kórházba szállították, ahol az elvégzett tesztek megállapították, hogy nem szenvedett agysérülést, de elővigyázatosságból az éjszaka során megfigyelés alatt tartották.

A csapat legfrissebb tájékoztatása szerint azután, hogy útjára bocsátották rögtön nashville-i otthonába utazott.

Egyelőre nem tudni, részt vehet-e a most hétvégén az Indianapolis Motor Speedway roadján rendezendő futamon.

Csütörtökön újabb vizsgálatokon fog részt venni az IndyCar orvosi stábja által.

Erre abban az esetben is sor került volna, ha nincs a rosszulléte.

A bukás során az általa viselt szenzorok kiugró G-erőket mértek, a protokoll szerint pedig ez későbbi ellenőrzést igényel a sérülés biztos kizárása érdekében.

Azt továbbra sem közölték, hogy mi váltotta ki Newgarden ájulását.

A Team Penske ugyanakkor már most megnevezte azt a pilótát, aki szükség esetén átveheti a 2-es autót ezen a hétvégén.

Ha Newgarden nem tud volán mögé ülni, akkor a lehetőséget Santino Ferrucci kapja meg.

A 23 éves amerikai eddig összesen 43 IndyCar-futamon vett részt.

Eddigi legjobb eredményének – még a Dale Coyne Racing pilótájaként – négy 4. hely számít 2019-ben Texasban, Poconón és Gatewayen, majd 2020-ban az IMS roadján.

Ferrucci idén eddig három futamon vett részt, de ebből csak az Indianapolis 500 volt számára előre betervezett.

A másik két alkalommal egyaránt sérült versenyző helyére ugrott be: Texasban az agyrázkódás miatt partvonalra tett Jack Harvey 45-ös gépét vezette az RLL Racing színeiben, míg Detroitban a kéztörés következtében kényszerpihenőt töltött Callum Ilottot váltotta a Juncos Hollinger Racingnél.

A connecticuti versenyzőt már korábban bejelentették a NASCAR Xfintiy Series szintén indianapolisi versenyére a Sam Hunt Racing 26-os Toyotájával.

Az IndyCar és az NXS futama egymást fogja követni szombaton. Utóbbi szériában való bevetése jelen fordulat tükrében kérdőjelessé vált.

„Jelen állás szerint Santino Ferrucci marad a 26-os Toyota Supra versenyzője a NASCAR Xfinity Series indianapolisi fordulóján” – olvasható a csapat közleményében.

„A Sam Hunt Racing tervei egyelőre változatlanok, de előre tekintünk arra az esetre is, ha módosításokat kell eszközölnünk. Izgatottak vagyunk, hogy Santino megkapta ezt a lehetőséget és készenlétben állhat a Team Penske-nél. Mindeközben jókívánságainkat küldjük Josefnek a felépüléséhez.”