IndyCar: Kórházba került Newgarden, miután elájult és beverte a fejét másfél órával a balesete után

IndyCar: Kórházba került Newgarden, miután elájult és beverte a fejét egy órával a balesete után
credit: Penske Entertainment/Chris JonesUPDATE:

>>>>>Newgarden elhagyta a kórházat, Ferrucci helyettesítheti IndianapolisbanVasárnap délután úgy tűnt, Josef Newgarden abszolút dominanciával fejezheti be az IndyCar idei egyetlen duplafordulóját.

A Team Penske versenyzője magabiztosan nyerte meg az Iowa Speedway 7/8 mérföldes oválján rendezett, szombati futamot, majd a másnapi felvonást is ő uralta egészen a 241. körig.

Ekkor azonban az élen haladva – gyaníthatóan a felfüggesztés meghibásodása miatt – elvesztette uralmát a 2-es számú Dallara-Chevy felett, majd nagy erővel a falnak csapódott.

A baleset után közvetlenül, a csapatrádión a kétszeres bajnok meg is jegyezte, hogy az ütközés nagyon fájdalmas volt.

Ennek ellenére önerőből hagyta el járművét, majd a kötelező orvosi kivizsgálás után már a média rendelkezésére is állt.

„Sírni akarok” – nyilatkozta az NBC-nek Newgarden.

„Nagyon szomorú vagyok a csapatom miatt. Nem tudom, hogy mi történt, mert nagyon jól mentünk. Ez csak egyetlen futam volt, de borzalmasan érzem magam miatta. A srácok remek munkát végeztek, de valami tönkrement…. Ez a versenyzés. A Team Penske a legjobb. Sosem volt még részem ilyenben, szóval lehet, hogy már esedékes volt… Idén ezt nem engedhetjük meg magunknak, vissza fogunk vágni.”

Sokaknak már ekkor feltűnt, hogy a 31 éves pilóta kissé zavart, de ezt akkor betudták az érhető frusztrációjának és csalódottságának.

Nagyjából másfél órával később, már a verseny leintése után azonban Newgarden a motorhome-jánál elájult, esés közben pedig a fejét is beverte.

Az ütés a koponyája hátsó részét érte, amelyen nyílt seb keletkezett.

Ezt köveőten mentővel azonnal a pálya orvosi központjába szállították, majd kb. 30 perccel később helikopterrel vitték tovább a legközelebbi kórházba további vizsgálatok céljából.

Az IndyCar főorvosa, dr. Geoffrey Billows elmondta, hogy Newgarden ekkor már tudatánál volt és kommunikált is velük.

A légi úton való szállításra azért volt szükség, mert az intézmény 45 percnyire van a pályától, közúton pedig jelentős torlódás volt várható a versenyről hazafelé tartók, valamint az Iowa Speedwayen rendezendő esti koncertre érkezők miatt.

Dr. Billows nem rejtette véka alá, hogy a történtek kapcsán sötétben tapogatózik, mivel Newgardent a bukás utáni ellenőrzésen még teljesen egészségesnek látták.

„Ez az, ami zavarbaejtő. Kivizsgáltuk a balesete után és úgy tűnt, jól van. Majd – nyilvánvalóan azután, hogy beszéltünk vele -, a motorhome-jából kilépve elvesztette az eszméletét és beütötte a fejét.

A kórházban átfogó vizsgálatoknak vetették alá annak érdekében, hogy kizárják az agysérülést.

A Team Penske későbbi tájékoztatása szerint ezen tesztek negatív eredményt hoztak, de elővigyázatosságból az éjszaka során még megfigyelés alatt tartják.

Azt egyelőre nem tudatták, hogy pontosan mi vezetett a versenyző ájulásához.

Az IndyCar következő futamát július 30-án, az Indianapolis Motor Speedway roadján rendezik.

Newgarden csütörtökön újabb ellenőrzésen fog átesni a széria orvosi stábja által és csak ezután dől el, hogy volán mögé ülhet-e.

A Gallagher Grand Prix névre hallgató viadal edzése és kvalifikációja 29-én, pénteken kapja meg a zöld jelzést.KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>O’Ward nyert, Newgarden az élről falazott Iowában