IndyCar: O’Ward nyert, Newgarden az élről falazott Iowában

IndyCar: O’Ward nyert, Newgarden az élről falazott Iowában
credit: Penske Entertainment/Chris Jones

IndyCar: O’Ward nyert, Newgarden az élről falazott Iowában


Az IndyCar iowai duplafordulójának első, szombati futama Josef Newgarden domináns győzelmét hozta, aminek révén 15 pontra megközelítette a bajnoki éllovas Marcus Ericssont.

A második, vasárnapi felvonás során úgy tűnt, az amerikai pilóta ismét leiskolázza a mezőnyt, ezzel együtt pedig az összetettbeli vezetést is átveszi.

Aztán beütött a dráma.

A verseny 231. körében – amelyből 148-at ő töltött az élen -, magabiztosan vezetve hirtelen kiforgott, majd nagy erővel a 7/8 mérföldes ovál 4-es kanyarjának falába csapódott.

Newgarden sértetlenül megúszta a balesetet, de az újabb győzelem helyett be kellett érnie a 24. hellyel, amivel párhuzamosan a pontverseny harmadik pozíciójába esett vissza.Az incidens oka egyelőre nem tisztázott, de a gyanú szerint felfüggesztés-hiba állhat a háttérben.

Newgarden igazi drámája viszont csak ezután jött.

Másfél órával a baleset után, a motorhome-jánál elvesztette az eszméletét és olyan szerencsétlenül esett, hogy a koponyája hátsó részén nyílt seb keletkezett.

Az eset után kórházba szállították, ahol az elvégzett tesztek negatív eredményt hoztak, de elővigyázatosságból az éjszakát bent kell töltenie.

Erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni:

>>>>>>Kórházba került Newgarden, miután elájult és beverte a fejét másfél órával a balesete után


A balesetet követő sárga zászló, valamint az alatta végrehajtott kiállások után a mindaddig a Penske-k mögött haladt Pato O’Ward került az első helyre, onnantól pedig már esze ágában sem volt kiengedni a kezei közül.

A befutó pillanatában az Arrow McLaren SP-t szolgáló mexikói 4.2476 másodpercet vert Will Powerre, megszerezve idei második, teljes IndyCar-karrierjét tekintve pedig a negyedik győzelmét.

A dobogó legalsó fokára egy újabb penske-s, Scott McLaughlin állhatott fel.

A top 5 sorrendjét a Chip Ganassi Racing 50%-a, Scott Dixon, valamint Jimmie Johnson tette teljessé.

Utóbbi pilóta ezzel az eddigi legjobb IndyCar-befutóját könyvelhette el.

A hatodikként célba ért Ericsson Newgarden balesete révén meg tudta tartani vezető helyét a tabella élén.

A verseny másik sárga zászlós szakaszát Kyle Kirkwood prezentálta, miután a 116. körben falnak csapta az AJ Foyt Racing 14-es Dallara-Chevyjét.

Szerencsére az amerikai újonc karcolás nélkül megúszta.

Nem volt jó napja Simon Pagenaud-nak sem, akit a versenyirányítás leparancsolt a pályáról egészen addig, amíg a Meyer Shank Racing megjavította a rádiós kommunikációt.

A veterán pilóta végül tizenkilenc kör hátrányban a 23. lett.

30 másodperces stop-and-go büntetésre ítélték továbbá Dalton Kellettet (AJ Foyt Racing) is, miután kiállása során elütötte az egyik szerelőjét, akinek úgy megsérült a lába, hogy kórházba kellett szállítani.