Egy kiszivárgott dokumentum szerint már jövőre debütálhat a NASCAR elektromos szériája

Egy kiszivárgott dokumentum szerint már jövőre debütálhat a NASCAR elektromos szériája
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCAR MediaMár bő egy éve terítéken van már a NASCAR-on belül egy saját elektromos bajnokság létrehozása.

Az első hírek egy esetleges „e-NASCAR” széria kapcsán tavaly júniusban láttak napvilágot.

A Sports Business Journal pedig már azt is tudni vélte, hogy a NASCAR a meglévő partnerei mellett – Ford, Chevrolet, Toyota – potenciális új gyártókkal is folyamatosan tárgyal a villanyos bajnokság lehetőségéről.

A szervezet akkoriban még nem kívánta kommentálni a híreket, idén márciusban azonban a NASCAR műveleti igazgatója, Steve O’Donnell végre megtörte a csendet.

“Folyamatosan új lehetőségeket vizsgálunk egy majdani bemutatószéria kapcsán” – nyilatkozta a szakember.

“Mint mindannyian tudják, a jelenlegi partnereink, valamint néhány potenciális, a NASCAR-ral szemező gyártó erőteljesen szorgalmazza az újításokat. Ezért kiemelten fontos számunkra, hogy kilépjünk a komfortzónából és tágabb értelemben is nézelődjünk. A NASCAR egy ideális világban olyan hely, ahol mindent prezentálni tudunk mindenkinek. Azaz, ha kimész egy versenyhétvégére, akkor olyan technológiával találkozhatsz, amilyennel csak szeretnél. Ez lenne a mi tökéletes világunk.”

Bővebb infók azóta sem láttak napvilágot, egészen mostanáig.

A Kickin’ The Tiresnek a birtokába jutott egy dokumentum, amely szerint már 2023-ban elindulhat az elektromos széria.

Ennek alapján az első szezon hat helyszínen kerülne megrendezésre, kétszer 30 perces futamokkal.

A bemutatóversenyt a Cup szezonindító, bajnokságon kívüli Clash programjának részeként bonyolítanák le februárban, az LA Coliseumban.

A mezőny összesen tizenkét autót tartalmazna (gyártónként 4-et, vagy bővülés esetén 3-at).

Verseny közben nem lehetne gépet cserélni, míg a kerékcserére és esetleges szervizelésre előre kiírt, a távba nem beleszámító pitkiállás során keríthetnek sor.

Ha a kísérlet sikerrel zárul, akkor 2024-től már a NASCAR negyedik nemzeti szériája lehet a Cup, az Xfintiy és a Truck Series után.

A szervezet nem erősítette meg hivatalosan, hogy a dokumentum valóban tőlük származik, ugyanakkor kiadták az alábbi közleményt:

„Ahogyan a múltban már említettük, folyamatosan vizsgáljuk egy elektromos széria lehetőségét. Jelenleg is a program előremozdításán dolgozunk gyártópartnereinkkel és csapatainkkal.”

Az utóbbi években a NASCAR számos újítást vezetett be.

Idén debütáltak a Cup Next Gen autói, emellett pedig a versenynaptárban megszaporodtak az épített pályák, dirt-futamot kapott a Bristol Motor Speedway, a már említett LA Coliseumba költöztették a Clasht, jövőre pedig már utcai viadalt is lebonyolítanak Chicago belvárosában.