A gyógyulás utolsó fázisa: Justin Wilson halála óta először fog versenyezni Poconón Sage Karam

A gyógyulás utolsó fázisa: Justin Wilson halála óta először fog versenyezni Poconón Sage Karam
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiAugusztusban lesz hét éve, hogy Justin Wilson halálos balesetet szenvedett a Pocono Racewayen.

Az IndyCar ABC Supply 500-a során a vezető pozícióban haladt Sage Karam váratlanul falazott, az autójáról lerepülő orrkúp pedig eltalálta az érkező brit pilóta sisakját, aki egy nappal később belehalt fejsérülésébe.

A tragédia egy szerencsétlen incidens eredménye volt, Karam azonban mégis saját magát hibáztatta.

Önmarcangolását pedig csak tovább fokozta, hogy a közösségi médiában is sokan egyértelműen őt tették meg felelősnek.

Nem csoda, hogy az akkor mindössze 20 éves pilóta mély depresszióba esett.

Családja, valamint szakemberek segítségével megpróbálta összeszedni magát és három évvel később, újra kilátogatott Poconóra. Ahelyett azonban, hogy ezzel újabb lépést tett volna a mentális gyógyulás felé a sors ismét tőrdöfést tartogatott neki.


KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>„Embert öltem” – Őszintén vallott depressziójáról Sage Karam


Rögtön a futam elején Robert Wickens horrorisztikus balesetet szenvedett és csak hajszálon múlt, hogy nem borult gyászba újra az IndyCar közössége. Bár a kanadai túlélte a bukást, gerincvelő-sérülése miatt élete végig kerekesszékbe kényszerült.

Karam ekkor az addigiaknál is mélyebbre zuhant és még a karrierje is megfeneklett.

A CGR már a 2015-ös szezon elköszönt tőle, innentől fogva pedig szponzorációs okok miatt már csak az Indy 500-ra, valamint néhány extra futamra tért vissza a mezőnybe.

Tavaly aztán egy éles váltást hajtott végre és nekivágott a NASCAR-nak.

A Truck Seriesben eddig egy, míg a másodosztályó Xfinityben nyolc verseny van már a háta mögött.

Legjobb eredményeként két 16. pozíciót tudhat magáénak 2021-ben Bristolon és idén a COTA-n.

Ezen a hétvégén azonban karrierje legnagyobb kihívása vár rá és Wilson halála óta először fog pályára hajtani Poconón, méghozzá az Xfinity mezőnyével.

„Ha korábban lehetőségem lett volna arra, hogy itt versenyezzek, akkor nem tudom, készen álltam volna-e rá” – ismerte el az Alpha Prime Raicngnek vezető Karam az AP-nek adott interjújában.

„Nem akarom sem magamat, sem pedig másokat veszélybe sodorni. Most viszont már úgy érzem, képes vagyok éretten odamenni és versenyezni. Tudatosítottam magamban, hogy egy nagyon veszélyes sportot űzünk. [Wilson tragédiája] rémisztő volt, ugyanakkor teljes mértékben baleset. Amikor még fiatal vagy, akkor ezeket a dolgokat nem igazán realizálod, beleértve azt sem, hogy nem tehettél ellene semmit. Mindenki ott lesz, akire szükségem van, akik az elmúlt hét évben végig mellettem álltak. Ráadásul ez a hazai pályám, szinte a hátsó kertünkben van.”

Sage édesapja, egyben legnagyobb támogatója, Jody Karam csak méltatni tudta:

„A fiam túlságosan is nagy felelősséget vállalt a baleset miatt. Saját magát tette ki rengeteg fájdalomnak. Csodálom, ahogyan felnőtt és végül képes lett feldolgozni. Nem volt egyedül.”

A még mindig csak 27 éves versenyző célja, hogy most szombaton végleg maga mögött tudja a 2015-ös eseményeket.

„Kész vagyok arra, hogy lezárjam életemnek ezt a fejezetét. Komoly része lesz ennek a folyamatnak, hogy újra, teljes gázzal áthajtok az 1-es kanyaron. Szép emlékeket szeretnék társítani ehhez a helyhez és úgy érzem, ez lesz a kezdete.”