Rosenqvist nem zárja ki, hogy Palou sehol sem fog versenyezni jövőre

Rosenqvist: Nem kizárt, hogy Palou jövőre sehol sem fog versenyezni
credit: Penske Entertainment/Chris JonesEseménydús hét van Alex Palou háta mögött.

Az IndyCar regnáló bajnoka múlt kedden került a figyelem középpontjába, miután kiderült, hogy egyszerre két csapattal is szerződésben áll 2023-ra nézve.

A McLaren Racing szerint hozzájuk fog csatlakozni, azt viszont nem tudni, hogy pontosan melyik bajnokságban.

Mindössze annyit közöltek, hogy lehetőséget kap a 2021-es Formula 1-es autóval zajló tesztprogramban is.

Ezzel párhuzamosan azonban jelenlegi munkaadója, a Chip Ganassi Racing ellentmondást nem tűrően leszögete, élni kívánnak opciós jogukkal és Palou jövőre is náluk marad.

Az ügy most a jogászok kezében van és egyáltalán nem lehet kizárni, hogy végül a bíróság fogja kimondani a döntő szót arról, kinek is van jogos kontraktusa a 25 éves tehetséggel.

A helyzet alakulását árgus szemekkel figyeli mindenki, aki az IndyCarban él és mozog.

Közülük is kiemelkedik Felix Rosenqvist, aki néhány hete hosszabbított a McLarennel. A svéd ugyanakkor szintén nem tudja, hol köt ki a következő idényben; marad az IndyCarban, vagy visszaküldik a Formula E-be.

Az Arrow McLaren SP jövőre három autósra bővül és már régóta biztosnak tekinthető, hogy az új gépet Alexander Rossi fogja vezetni, míg az 5-ös Dallara-Chevyben marad Pato O’Ward. Az egyetlen kérdés a Rosenqvist által jelenleg terelgetett 7-es sorsa.

Ő maga pedig mindent megtesz azért, hogy ne kelljen más versenyzőnek átadnia.

Vasárnap, Torontóban a harmadikként intették le, ami az első dobogós befutója lett az AMSP színeiben, ezzel együtt pedig szintén először zárt a top 3-ban a 2020-as Road America-i fordulón szerzett győzelme óta. Ezen sikert még a Chip Ganassi Racing szineiben aratta, ironikus módon pont abban a #10 Dallara-Hondában, amit a következő idénytől már Palou kapott meg.

Mostani eredménye kapcsán adta magát a kérdés, lát-e reális esélyt arra, hogy jövőre is megtartsa helyét a McLaren IndyCar-alakulatánál.

„Annak alapján, amit hallottam nem úgy látszik, hogy Alexnek van… Úgy értem, fogalmam sincs, hogy mi zajlik” – fogalmazott Rosenqvist a kanadai futam utáni sajtótájékoztatón.

„Jelen pillanatban viszont nem tűnik úgy, hogy [Palou] egyáltalán versenyezni fog. Minden a jogászokon múlik… Őszintén szólva ez nem az én dolgom. Az egész megállapodás már hónapokkal ezelőtt megtörtént. Akkor nem ismertem azokat a részleteket, amiket most már igen… De ez a helyzet tényleg nem változtatott semmin. Ha Zak [Brown] biztos abban, hogy én a Formula E-be megyek, akkor már megmondta volna. Én tehát úgy vagyok vele, ha van még esélyem arra, hogy itt maradjak jövőre is, akkor megpróbálom bizonyítani, hogy érdemes vagyok rá.”

Még szombaton Rosenqvist az Indy Starnak is adott egy rövid interjút, amelyben megjegyezte, volt és jelenlegi főnöke között személyes ellentét feszül.

„Köztudomású, hogy vannak súrlódások [Brown és Ganassi között]. Én nem állítom, hogy bármelyiküknek igaza lenne, vagy tévedne. Amikor azonban megláttam a hírt, rögtön arra gondoltam: ‘Erre vártam egész évben’. Zavarba ejtő a helyzet. Tisztában vagyok azzal, hogy semmi sincs kőbe vésve és lehet, nem ott leszek jövőre, ahol szeretnék…Itt az IndyCarban. Semmi okom nincs arra, hogy ne akarjak maradni, de Zak az egyetlen, aki ismeri a kirakós darabkáit. Tudom, hogy van még lehetőségem, ha X, Y és Z dolgok megtörténnek. Nem vagyok viszont jós, vagy mágus… Nagyon sokféle kimenetele lehet ennek az egésznek. Ez jogászokat jelent és Isten tudja mi más fog még történni.”