Először lesz női főorvosa az IndyCarnak

Először lesz női főorvosa az IndyCarnak
Dr. Vaizer és dr. Billows (credit: IMS/AMR Safety Team)Dr. Geoffrey Billows hivatlalosan bejelentette, hogy az idei év végén távozik az IndyCar és az Indianapolis Motor Speedway orvos-igazgatói pozciójából.

A köztiszteletben álló szakember utódjaként Dr. Julia Vaizert nevezték meg, aki ezzel a bajnokság és a pálya történetének első női főorvosa lesz.

Dr. Billowsnál 2020 novemberében diagnosztizáltak daganatos betegséget, de ennek ellenére töretlenül folytatta munkáját. Tervei szerint 2023-tól is visszatér, de már csak részidős minőségben.

„Nem titok, hogy az elmúlt húsz hónap kihívásokkal teli volt számomra” – olvasható az IMS által kiadott közleményben.

„Hosszas mérlegelés, valamint a feleségemmel lefolytatott beszélgetések után úgy döntöttem, nyugdíjba vonulok a szezont követően. Évek óta tervezem ezt és most már úgy gondolom, inkább élvezem azt az időt, ami még hátravan. Ugyanakkor részben maradok is, mivel nagyon szeretem ezt a munkát.”

Utódja, dr. Vaizer az indianai egyetem orvosi karának adjunktusa.

Fő szakterülete a sürgősségi ellátás, emellett pedig tavaly elvégezte az egyetem új, kifejezettem a motorsportra vonatkozó képzését is.

Az IndyCar utazó biztonsági csapatához, az AMR Safety Teamhez 2020-ban csatlakozott.

„Dr. Billows a mentorom, tanárom és barátom, olyan, mintha a családom lenne” – mondta dr. Vaizer.

„Nagyon izgatott, hogy élete új szakaszába léphet és több időt tölthet a családjával. Csodálatos viszont, hogy maradni fog az IndyCar orvosa is. Hatalmas megtiszteltetés, hogy tovább vihetem az örökségét. Keményen fogok dolgozni, hogy folytassam azt, amit a motorsport világának egyik legsikeresebb orvosi csapataként létrehozott. Alig várom ezt az új fejezetetet, hogy még tovább fejlődjünk a motorsport-gyógyászat terén a következő generációk számára.”

A doktornőt Billows is méltatta.

„Dr. Vaizer nem csak nagyon képzett és tehetséges sürgősségi orvos, de egyben kiváló oktató is. Ő az egyetlen doktor ezen a bolygón, aki posztgraduális, egyetemi szintű motorsportokra kiélezett orvosi képzésen vett részt. Száz százalékos bizalommal adom át neki az orvos-igazgatói pozíciót.”


KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Hétköznapi hősök – Az IndyCar és az NHRA biztonsági csapatának története