Óriási IndyCar-botrány: A McLaren leigazolta Palou-t pár órával azután, hogy a CGR bejelentette 2023-ra

BOTRÁNY: Ganassi hazudott, a McLaren rögtön bejelentette Palou szerződését
credit: Penske Entertainment/Chris OwensKomoly botrány van kialakulóban az IndyCaron belül.

A sztori egy ártatlannak tűnő bejelentéssel kezdődött, amelyben a Chip Ganassi Racing megerősítette, hogy Alex Palou jövőre is marad a csapat kötelékében.

A regnáló bajnok 2021-ben írt alá 2+1 évre szóló szerződést a gárdával, aminek értelmében a 2023-as szezonra Ganassiéknak opciós joguk volt.

Az általuk kiadott közlemény értelmében ezzel élni is kívántak.

„Alex eredményei önmagukért beszélnek” – mondta ebben Chip Ganassi.

„Ő már bizonyított, bajnok és az egyik legfélelmetesebb versenyző a világon. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy folytathatjuk a közös munkát.”

Ezen kívül Palou-tól is idézték az alábbiakat:

„Nagyon jó érzés végre biztosan tudni, hogy jövőre is visszatérhetek a Chip Ganassi Racinghez. A csapat tárt karokkal fogadott már az első napon. Izgatott vagyok, hogy továbbra is Chippel, Mike Hullal, a 10-es NTT Data autó gárdájával, valamint a CGR komplett csapatával dolgozhatok. A célunk továbbra is ugyanaz és könyörtelenül küzdünk azért, hogy el is érjük.”

Néhány órával később azonban minden borult.

Méghozzá hatalmasat.

Palou ugyanis a közösségi médiában rántotta le a leplet arról, hogy a sztori a CGR részéről nem igazán fedi a valóságot, sőt, a neki tulajdonított szavak sem valódiak.

„Nemrég, a médiából értesültem arról, hogy a Chip Ganassi Racing ma délután, az én beleegyezésem nélkül sajtóközleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy 2023-ban is nekik fogok vezetni. Még ennél is meglepőbb volt, hogy ez tartalmazott egy ‘idézetet’, amely nem tőlem származott. Én nem engedélyeztem ennek a közleménynek a kiadását és nem is írtam, vagy hagytam jóvá azt az idézetet. Amint arról a CGR-t már tájékoztattam, személyes okok miatt nem kívánom a csapattal folytatni 2022 után. A mostani szerencsétlen eseményeket leszámítva nagyon tisztelem a CGR-t és alig várom, hogy együtt fejezzük be a szezont.”

A fordulatoknak itt még nem volt végük.

Percekkel ezt követően a McLaren előállt a saját bejelentésével, miszerint 2023-tól Palou már az ő csapatukat erősíti.

A wokingiak – akárcsak Felix Rosenqvist pár hete megerősített hosszabbítása esetében – nem közölték, hogy melyik szériában fogják a spanyolt versenyeztetni.

Arról viszont már lerántották a leplet, hogy Pato O’Wardhoz és Colton Hertához hasonlóan őt is beveszik a 2021-es Formula 1-es autóval zajló tesztprogramba.

„Izgatottan várom, hogy megmutassam, mire vagyok képes egy F1-es autóban és ez milyen ajtókat nyithat meg” – idézi a McLaren közleménye Palou valódi szavait.

„Köszönök a CGR-nek mindent, amit értem tettek.”

A Chip Ganassi Racing a fentiekre ennyit reagált:

„Ahogyan a mai közleményünkben mondtuk: Alex Palou szerződésben áll a csapatunkkal 2023 végéig.”

Palou az elmúlt hónapok során számtalanszor elmondta, hogy mennyire boldognak érzi magát a CGR-nél, nem akar más csapathoz szerződni és még a potenciális F1-es lehetőségek sem hozzák lázba.

Jelen fejlemények tükrében viszont felmerül a kérdés, ezen nyilatkozatai vajon a sajátjai voltak-e, vagy inkább Ganassiék PR-csapatának kreálmányai.