IndyCar: Melegjogoktól a fegyvertartás szigorításáig – Dalton Kellett minden társadalmi problémát a vállára vesz

IndyCar: Melegjogoktól a fegyvertartás szigorításáig – Dalton Kellett minden társadalmi problémát a vállára vesz
credit: Penske Entertainment/James BlackJelen hétvége üresen áll az IndyCar naptárában, szabadidejét pedig Dalton Kellett igyekszik személyes küldetésének szentelni:

Felhívni a figyelmet a társadalmat érintő és megosztó problémákra.

Az AJ Foyt Racing versenyzője szerdán a barátnőjével együtt vett részt egy abortuszpárti tüntetésen, amiről szokásához híven a közösségi médiában be is számolt.

„Örömmel töltöttem el a délutánomat Indyben, hogy támogassam Nicole, a barátai és minden nő reprodukciós jogát” – írta Twitterén.

Az elmúlt hónapok során nem ez az első ügy, amely mögé a kanadai pilóta beáll.

A május 21-én, a Texas állambeli Uvalde-ban történt, 21 halálos áldozattal – 19 gyerek és 2 felnőtt – járt általános iskolai lövöldözés után nyilvánosan kiállt a fegyvertatás szigorú szabályozása mellett.

Emellett saját merchandise-shopjának májusi bevételét a tragédia áldozatainak családjai számára adományozta, a befolyt összeget pedig még az AFR, valamint szponzora, a K-Line Insulators jóvoltából meg is duplázta.

Saját bevallása szerint az eset azért is rázta őt meg ennyire, mert a hírt pontosan azután hallotta meg, hogy csapattársaival együtt meglátogatott egy gyermekkórházat.

Kellett emellett messzemenőkig kiáll az LMBTQ+ közösség jogai mellett, ahogyan a környezetvédelemre és a mentális problémákra is komoly hangsúlyt fektet.

„Amikor vitás kérdésekről beszélek, akkor a saját magam által lefektetett szabály az, hogy olyan dolgokat osztok meg, amikben erkölcsileg hiszek” – nyilatkozta a 28 éves versenyző a The Race-nek.

„Ha egy rajongó emiatt nem kedvel tovább, akkor az számomra nem veszteség. Nem próbálok felsőbbrendűnek tűnni, de vissza sem fogom magam, ha olyan témákról van szó, amelyekben erőteljesen hiszek. Ennek mindig megvan a kockázata. Az Uvaldében történtek, ezzel kapcsolatban pedig a fegyvertartás szigorítása mellett való kiállás, a meleg- és transzjogok támogatása és hasonlók kapcsán viszont úgy látom, hogy általánosságban véve jó fogadtatásra lelt. Azt hiszem, sokkal nagyobb már az igény a mi részünkről is arra, hogy nyitottabbak legyünk az elfogadás felé. Nézzék csak meg Vettelt a Formula 1-ben. A dolgok már változnak, legyen szó generációs jelenségről, vagy a sportágunkban tapasztalható felfogásról. Az elmúlt években nem mertem annyira hangot adni ebbéli véleményemnek, de most már úgy látom, hogy túlbecsültem a kockázatot. Ahogyan az ember öregszik, már egyre inkább nem foglalkozik azzal, hogy mások mit gondolnak.”