NASCAR: Ty Gibbs legyőzte Larsont, óriási balesetek Road Americán

NASCAR: Ty Gibbs legyőzte Larsont, óriási balesetek Road Americán
credit: Sean Gardner/Getty/NASCAR MediaKarrierje talán legnagyobb győzelmét aratta a NASCAR Xfinity Series Road Americán rendezett futamán Ty Gibbs.

A Joe Gibbs Racing pilótája az overtime során kemény harcot vívott a mezőnybe négy év után visszatért Kyle Larsonnal és végül sikerült is megelőznie.

Alig egy körrel később pedig a 19 éves észak-karolinai már nem csak ezt a csatát, hanem magát a háborút is megnyerte.

A regnáló Cup-bajnok – akit az USA egyik legjobb, legsokszínűbb versenyzőjeként tartanak számon – minden tőle telhetőt megtett azért, hogy visszavegye vezető pozícióját, de végül nem bírt fiatal ellenfelével.

Ennek köszönhetően Gibbs idei negyedik, teljes eddigi nemzeti másodosztályú pályafutását tekintve pedig a nyolcadik győzelmét ünnepelhette, ebből is másodikat roadon.

A pole-ból indult és az első két szakaszt is megnyert Larson végül másodikként ért célba a Hendrick Motorsports színeiben, amely gárdának egyébként ez volt az első, önálló Xfinity-futama 2009 óta.Harmadikként Josh Berry látta meg a kockás zászlót, de befért még a top 5-be Austin Hill, valamint Brandon Jones is.

A futamot több komoly baleset is tarkította, köztük féltávnál egy hatalmas big one-nal.

A láncreakciót Noah Gragson és Sage Karam csatája indította be, aminek hevében előbbi pilóta konkrétan a középső ujját is bemutatta ellenfelének.

A két autó többször összeért, majd végül Gragson fogta magát és ráhúzott a kollégájára.

Ennek következtében mindketten megforogtak, a felvert porfelhő miatt pedig a mögöttük érkezők vakon csapódtak egymásnak.

A tizenhat gépet érintő tömegkarambol legijesztőbb jelenetét Brandon Brown szolgáltatta.

A Brandonbilt Motorsports pilótája nehézkésen tudott csak kiszállni a 68-as Chevrolet-ből, majd ezután rögtön összerogyott a füvön.

Szerencsére később kiderült, hogy a 28 éves virginiai nem sérült meg. Saját elmondása szerint csak nehezen kapott levegőt, emellett pedig „oda kapott ütést, ahová senkinek sem kívánja”.

A baleset okán a közösségi médiában többen Gragson eltiltását követelték, a NASCAR azonban semmilyen büntetést nem rótt ki rá.

Nagyot csattant továbbá a Trans-Am menő Chris Dyson, valamint fékhiba miatt Cole Custer is, de ők megúszták sértetlenül.

Az Xfinity Series következő fordulóját július 9-én, az Atlanta Motor Speedwayen bonyolítják le.