Gyászol az amerikai autósport: Elhunyt Bruton Smith

Elhunyt az amerikai autósport egyik legjelentősebb üzletembere, Bruton Smith
credit: Jason Smith/Getty/NASCAR MediaÉletének 95. évében örökre lehunyta szemeit Bruton Smith

Az üzletember valódi ikonnak számított az amerikai autósportban.

Gyerekként még maga is versenyzőnek készült, később viszont rájött, hogy az ő igazi terepe a színfalak mögött van.

Eleinte használt autókkal kereskedett, emellett viszont a sportban is igyekezett megvetni a lábát.

MIndössze 18 esztendősen már versenyeket szervezett, majd a húszas éveiben, a koreai háború idején az amerikai hadseregnek is tagja volt ejtőernyősként.

A harcok végeztével már leggyakrabban a pályák területén volt megtalálható, ahol igyekezett a lehető legnagyobb kapcsolatrendszerre szert tenni.

Első jelentős projektjének a Charlotte Motor Speedway kiépítése számít, amit a legendás NASCAR-pilótával, Curtis Turnerrel valósított meg.

Smith promóterként sem tétlenkedett, aminek hála a létesítmény rögtön a megnyitása évében, 1960-ban fogadta a NASCAR Winston Cup mezőnyét a hatszáz mérföldes Winston 600 által.

A napjainkban már Coca-Cola 600-ként ismert verseny azóta is, megszakítás nélkül a naptár részét képezi és a mai napig a bajnokság leghosszabb fordulójának számít.

A másfél mérföldes ovál mellett 2018 óta a belső, rovalon is megméretik magukat a NASCAR autói.

Smith 1994-ben megalapította a Speedway Motorsportsot, amely jelenleg tizenegy versenypályát üzemeltet az Atlanta Motor Speedway, a North Wilkesboro Speedway, a Bristol Motor Speedway, a Las Vegas Motor Speedway, a New Hampshire Motor Speedway, a Sonoma Raceway, a Texas Motor Speedway, a Dover Motor Speedway, a Nashville Superspeedway, a Kentucky Speedway, na és persze a Charlotte Motor Speedway képében.

Az üzletember a jótékonyságáról is híres volt.

Elsőszülött fiát, Bruton Cameront tragikusan fiatalon vesztette el. Az ő emlékére indította el a Speedway Children’s Charitiest, amely már több, mint 60 millió dollárt gyűjtött a beteg, rászoruló gyermekek számára.

Tevékenységét elismerve 2007-ben beválasztották a Nemzetközi Motorsport-hírességek Csarnokába, 2016-ban pedig a NASCAR Hírességek Csarnokának is tagja lett.

Smitht özvegye, Bonnie, valamint három gyermeke, David, Anna Lisa és a Speedway Motorsports jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Marcus gyászolja.