Jüri Vips nem csak nyomott egy Kyle Larsont, de még rá is tett egy lapáttal

Jüri Vips nem csak nyomott egy Kyle Larsont, de még rá is tett egy lapáttal
credit: Dutch Photo Agency / Red Bull Content PoolAzonnali hatállyal felfüggesztette junior-versenyzőjét, Jüri Vipset a Red Bull Racing, miután egy élő játékstream során kiejtette száján a rendkívül offenzívnek számító n-betűs szót.

Az észt Formula 2-es pilóta azonban itt nem állt meg és még azt is megjegyezte, hogy nem viselne rózsaszínt, mivel az a „melegek színe”.

Vips később töredelmesen bocsánatot kért és közölte, hogy maximálisan együttműködik a csapat által indított belső vizsgálattal.

Nem meglepő módon az eset következtében rögtön trenddé vált a közösségi médiában Kyle Larson neve.

A kaliforniai pilóta két évvel ezelőtt szintén streamelés közben használta a n-nel kezdődő kifejezést, ami miatt akkori munkaadója, a Chip Ganassi Racing azonnali hatállyal kirúgta, az összes szponzora hátat fordított neki, a NASCAR pedig határozatlan időre felfüggesztette.

Emellett családjával együtt konkrétan menekülnie is kellett, miután lakcíme nyilvánosságra került és halálos fenyegetések százait kapta.

Larson végül felállt a mélypontról, részt vett a számára kötelezően előírt érzékenyítő tréningen, emellett pedig támogatni kezdte a Black Lives Matter mozgalmat is.

A nagy megmentője viszont egy bizonyos Jeff Gordon lett.

A jelenleg pedig már a Hendrick Motorsports alelnöki tisztségét betöltő, korábbi négyszeres NASCAR Cup bajnok rábeszélte Rick Hendricket, hogy adja meg a fiatal pilóta számára a második esélyt.

Hendrick így is tett, amit Larson rögtön a gárdánál eltöltött első évében bajnoki címmel hálált meg.

Sikerei ellenére viszont a történtek máig éreztetik hatásukat.

A titulusát követő médiaturnén egyetlen mainstream tévécsatorna, vagy online/offline újság sem volt hajlandó szóba állni vele, a HMS szponzorainak többsége pedig még mindig nem kívánja viszontlátni logóját az általa vezetett 5-ös Chevyn.

Ebből adódóan lett kiemelt támogatója a Hendrick tulajdonában lévő a HendrickCars.com.

Az online autókereskedés viszont jól jött ki a dologból, lévén kiugró eladási mutatókat produkált, amit a NASCAR-sikerekre vezetnek vissza.

Larsont csak egyetlen világmárka merte „bevállalni” a Valvoline képében, amely épp a minap jelentette be, hogy 2027 végéig maradnak az HMS-nél, beleértve a japán-amerikai versenyző gépének szponzorációját is.