Brown: Hertának „extrém jó” esélyei vannak az F1-be jutásra – De nem feltétlenül a McLarennel

Brown: Hertának “extrém jó” esélyei vannak az F1-be jutásra – De nem feltétlenül a McLarennel
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiMárciusban jelentették be hivatalosan, hogy Colton Herta is csatlakozik a McLaren új, tavalyi autóval zajló tesztprogramjához.

Ennek célja, hogy lehetőséget adjanak a fiatal tehetségeknek arra, hogy megmutassák, mit tudnak egy F1-es gép volánja mögött.

Arról egyelőre nem áll rendelkezésre konkrét információ, hogy Herta mikor pattanhat be az autóba, Zak Brown szerint azonban komoly esélye megvan arra, hogy nyélbe üssön egy éles versenyzői szerződést is a világbajnoki sorozatban.

Az üzletember viszont elhintette, hogy erre nem feltétlenül a McLarennél kerülhet sor.

„Coltonnak nagyon jó esélyei vannak arra, hogy eljusson a Formula-1-be” – nyilatkozta Brown a Sports Business Journalnek.

„A potenciál nyilvánvalóan megvan benne. Ha megnézik az IndyCarban elért eredményeit, akkor láthatják, hogy rendkívül gyors. Évekkel ezelőtt Európában csapattársak voltak Landóval, aki rendkívül nagyra tartja őt. Szóval extrém jó esélyei vannak és alkalmas arra, hogy F1-es pilóta legyen. Ezért is fogunk vele tesztelni. Ha egyszer összeáll a megfelelő csillagzat, lesz elérhető ülés, Colton pedig elérhetővé válik és emellett bizonyítja nekünk a teszten, hogy készen áll, amire egyébként teljes mértékben számítunk, akkor el tudom képzelni őt az F1-ben a McLarennel, vagy akár egy másik csapattal. Daniellel és Landóval viszont érvényes szerződésünk van 2023 végéig, úgyhogy [Herta számára] nem látom reálisnak a 2023-as lehetőséget. [Egy amerikai versenyző] kétségtelenül még tovább dobna azon a remek jelenléten, amivel a Formula-1 máris rendelkezik Észak-Amerikában. Ott leszünk Las Vegasban és már volt egy futamunk Miamiban is, ugyanakkor még mindig az F1 növekedésének kezdeti időszakában járunk az USA-ban.”

Herta jelenleg az Andretti Autosportot szolgálja az IndyCaban, amely gárda kezdettől fogva vele akar megjelenni az F1-ben is.

Az Alfa Romeo felvásárlására tett kísérletük meghiúsulása után tavaly decemberben önálló alakulatként adták be nevezési kérelmüket az FIA felé, választ viszont továbbra sem kaptak.

A költségelosztás miatt a már meglévő csapatok túlnyomó többsége ellenzi az érkezésüket, bennfentes információk szerint pedig még az Andretti nevet sem tartják „kellőképpen nagynak”, legalábbis a világviszonylatban ismert gyártókhoz képest.

Brown ennek kapcsán bízik abban, hogy az Andretti Globalnak mégis maradt még halovány esélye a rajtrácsra jutásra.

„Remélhetőleg a projekt még nem halott, legalábbis én nem hiszem, hogy az lenne. Ugyanakkor nyilvánvalóan nagyon nagy ellenállásba ütközik.”KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Titkos teszt a Ferrarival: Herta sokkal közelebb állt az F1-hez, mint bárki hitte volna