IndyCar: Egy feltartás miatt 3 évig nem beszélt egymással Kanaan és Castroneves

IndyCar: Egy feltartás miatt 3 évig nem beszélt egymással Kanaan és Castroneves
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiTony Kanaan és Helio Castroneves kapcsolata legendásnak számít az autósportban.

A két brazil útja már tinédzserként számtalanszor keresztezte egymást, végül pedig olyan jó barátok lettek, hogy Kanaan arra is hajlandó volt, hogy saját kezébe vegye az akkoriban még meglehetősen félénk Helio szívügyeit is.

Karrierjüket tekintve egyszerre mutatkoztak be az Indy Lightsban és léptek tovább a CART FedEx Championshipbe.Az amerikai open-wheel háború kellős közepén pedig csapataik egy év különbséggel jelentek meg a nagy riválisnak számító Indy Racing League-ben is.

A sikerek nem maradtak el, Castroneves rögtön első nekifutásra, 2001-ben megnyerte az Indianapolis 500-at, a következő évben pedig – máig vitatott körülmények között – megismételte a sikert, míg Kanaan 2004-ben az IRL bajnoka lett.

2006-ban azonban a barátságuk a szakadék szélére került.

Az idény utolsó futamának otthont adott Chicagoland Speedwayre Helio még a cím nagy esélyeseként érkezett meg.

A verseny egy pontján azonban a pitlane-en érvényben lévő sebességhatár túllépése miatt megbüntették, így visszaesett a mezőny végére.

A hátralévő táv során igyekezett ledolgozni a hátrányát és életben tartani bajnoki reményeit.

A forgalom viszont nem volt kegyes hozzá, beleértve a titulusra már matematikailag sem esélyes Kanaant, aki saját pozícióját védve hosszú körökön át feltartotta honfitársát.

Castroneves negyedikként ért célba.

Az összetett tabella élén pontegyenlőség alakult ki Helio Team Penske-s csapattársa, Sam Hornish Jr. és a Chip Ganassi Racinget szolgált Dan Wheldon között. A cím végül előbbié lett köszönhetően a több futamgyőzelmének.

A brazil harmadikként zárta az évet, mindössze két pont hátrányban.

A verseny után Castroneves Kanaant hibáztatta, mondván túl keményen harcolt ellene, miközben számára már komoly tétje sem volt a futamnak.

„Helio úgy gondolta, hogy a barátságunk miatt megkönnyítem a dolgát, mivel én már meccsben sem voltam a bajnokságért” – nyilatkozta 2017-ben Kanaan az Indy Starnak.

„Nem így tettem. Michael [Andretti, TK akkori főnöke] is megmondta, nem azért fizet, hogy elengedjek másokat. Megértettem Helio álláspontját, ugyanakkor van egy csapattulajdonos, akire hallgatni kell. Én Andrettivel mentem, ő Penske-vel. Óriási riválisok voltunk. Innentől fogva legjobb barátokból idegenek lettünk, akik nem is beszélnek egymással.”

A helyzet nem átmeneti volt, lévén három teljes évig tartott.

„Találkoztunk egymással szinte nap, mint nap, de ennyi volt. Ott voltunk a médiaközpontban, adtunk közösen interjúkat is, de ez csak a külvilágnak szólt. Privátban elmentünk egymás mellett.”

Egy napon aztán rájöttek, hogy ennek semmi értelmbe.

„Egyik pillanatról a másikra vége lett. Egymásra néztünk és szinte egyszerre mondtuk: ‘Ugyan, mekkora közös múltunk van, hagyjuk már a francba ezt a duzzogást!’. Azóta már csak nem is beszéltünk arról a versenyről.”

Castroneves mára teljesen maga mögött hagyta a történteket.

„Eljutottunk arra a pontra, amikor már semmi értelme nem volt. Felnőttek vagyunk, gyerekeink vannak. Nagyon tisztelem Tonyt és törődöm vele, ő egy jó ember.”