NASCAR: Vadonatúj női versenyző debütál az Xfinity Seriesben

NASCAR: Vadonatúj női versenyző debütál az Xfintiy Seriesben
credit: NASCARAz Alpha Prime Racing hivatalosan bejelentette, hogy a NASCAR Xfinity Series július 16-ai, New Hampshire Motor Speedwayen rendezendő futamán az ő autójuk volánja mögött debütálhat Julia Landauer.

A 30 éves New York-i a 45-ös számú Chevrolet-t fogja vezetni, szponzora pedig a Boss Beauties, valamint a GarageXYZ lesz. Utóbbi révén egyfajta történelmet is fog írni, miután most először támogat NASCAR-pilótát egy NFT-közösség.

„Egész évben azon dolgoztunk, hogy Juliát autóba ültethessük” – idézi a csapat hivatalos sajtóközleménye az APR ügyvezetőjét, Tommy Joe Martinst.

„Már a NASCAR Westben eltöltött időszaka óta úgy érzem, megérdemelné a lehetőséget ezen a szinten. Nagyon boldog vagyok, hogy összehoztuk ezt a programot és esélyt adhatunk neki itt, az Alpha Prime-nál.”

Landauer tízévesen kezdett el gokartozni, majd három esztendővel később autókra váltott és ő lett a Skip Barber Racing Series első női bajnoka.

Később megfordult többek között a Formula BMW USA-ben, emellett pedig oválpályás futamokon is megmérette magát.

Szponzorációs okok miatt azonban inkább a tanulmányaira fókuszált.

2014-ben a Stanford Egyetemen szerzett diplomát tudomány, technológia és társadalom szakirányon.

Az iskola mellett ismét sisakot húzott és szabadidejében late modelekkel kezdett versenyezni.

Megfordult a NASCAR Whelen All-American Series Late Model szériában, 2015-ben, a Motor Mile Speedwayen pedig őt koronázták a kategória bajnokává.

A következő évben megejtette bemutatkozását a K&N Pro Series Westben, ahol hét top 5-ös eredménnyel – egyéni legjobbja egy második hely volt – a negyedikként fejezte be az évet.

Ez a bajnokság több, mint hat évtizede tartó fennállásának máig legjobb, női pilóta által hozott összetettbeli eredménye.

2018-ban pedig ő lett az első hölgy, aki vezető pozícióba tudott kerülni a kanadai NASCAR Pinty’s Seriesben.

2020-ban a NASCAR Euro Seriesben teljesített három futamot. Legmagasabb pozícióját Zolderen hozta, ahol ötödikként látta meg a kockás zászlót a húszfős mezőnyben.

Ezután újra szüneteltette versenyzői karrierjét, de így sem unatkozott.

Számos vállalkozásban van érdekeltsége, visszatérő előadó TED konferenciákon, továbbá szerepelt a Survivor 16. évadában is.

2017-ben bekerült a Forbes „30 under 30” listájára sport-kategóriában, emellett pedig a NASCAR Nextnek is része lett.

Mindemellett tagja a Klaus Schwab által alapított Világgazdasági Fórum ‘Global Shapers’ programjának is.