Sporttörténelem! Első mexikóiként nyert NASCAR Cup futamot Daniel Suarez

Sporttörténelem! Első mexikóiként nyert NASCAR Cup futamot Daniel Suarez
credit: Sean Gardner/Getty/NASCAR MediaSzázkilencvenöt versenybe telt Daniel Suareznek, hogy végre eljusson a NASCAR Cup Series victory lane-jére.

A Trackhouse Racing pilótája már többször is karnyújtásnyira volt a vágyott áttöréstől, de valami – olykor a legutolsó pillanatban – mindig meggátolta abban, hogy beteljesítse álmát.

Vasárnap viszont a Sonoma Racewayen végre összeállt felette a szerencsés csillagzat és tökéletes pitstratégiája, valamint magabiztos versenyzése révén elsőként száguldhatott át a kockás zászló alatt.

„Ez egyszerűen őrület! Annyi minden kavarog a fejemben….” – nyilatkozta a boldog versenyző.

„Kemény út vezetett idáig, de ezek a srácok mind hittek bennem. Justin Marks, Ty Norris, a komplett Trackhouse Racing és mindenki, aki segített nekem. Rengeteg ember otthon Mexikóban, a családom, barátaim. Ők sosem mondtak le rólam, mindig hittek bennem, még akkor is, amikor mások már elfordultak tőlem.”

A 30 éves pilóta nem csak karrierje során először nyert a főkategóriában, de egyben sporttörténelmet is írt, mint a Cup több, mint hét évtizede íródó történelmének legelső, mexikói futamgyőztese.

Ezzel együtt továbbá ő lett az ötödik, nem amerikai születésű nyertes pilótája a bajnokságnak.

A nagy pillanatot csak még különlegesebbé tette, hogy Suarez szponzora, a Coca-Cola jóvoltából a szurkolóit/támogatóit tömörítő ‘Daniel’s Amigos’ mintegy 400 tagja is a helyszínen szurkolhatott.„Az Amigos néhány évvel ezelőtt alakult és jóban, rosszban mellettem állnak. Az igazán jó dolgok még csak most kezdődnek. Nem lehetek elég hálás nekik, hogy velem vannak.”

Suarez személyében a széria 2022-es szezonjának eddigi tizenhat futamán immár a tizenkettedik különböző győztest avatták.

Emellett ő lett a negyedik olyan pilóta is, aki életében először idén emelhette a magasba a legjobbnak járó trófeát is Austin Cindric, Ross Chastain és Chase Briscoe után.

A rendkívül népszerű monterrey-i a Trackhouse idei – egyben komplett fennállásának – harmadik diadalát hozta Chastain austini és talladegai sikere után.

A dinnyét földhöz vágó csapattársához hasonlóan ő is stílszerű ünneplési módot válaszott egy nagy, tacót formázó pinyata-boxolás képében.

Másodikként Chris Buescher ért célba az RFK Racing színeiben, de top 5-ös befutót hozott még Michael McDowell (Front Row Motorsports), Kevin Harvick (Stewart-Haas Racing) és Austin Cindric (Team Penske) is.

Keserédes napot zárt viszont a Hendrick Motorsports.

Kyle Larson és Chase Elliott révén sikerült átlépniük a csapat fennállásának 100.000. vezető pozícióban töltött mérföldjét.Ennél több örömük viszont nem volt.

A pole-os Larson megnyerte az első szakaszt, ennek viszont komoly ára volt.

A playoff-pontok érdekében későn ejtették meg soros pitátogatást, aminek révén a regnáló bajnok csak a középmezőnybe tudott visszatérni.

Hátrányát nem volt képes olyan ütemben faragni, mint szerette volna, a harmadik szakaszban pedig saját gárdája „adta fel az utolsó kenetet” a jó eredményről szőtt vágyaira.

Kiállása során nem megfelelően rögzítették a jobb első kereket, ami a pályán le is esett.

A szabályok szerint ez súlyos szankciót von maga után a crew chief, valamint az autó emeléséért és a szóban forgó kerékért felelős szakemberek négyfutamos felfüggesztésének formájában.

A HMS legmagasabban zárt pilótája Elliott lett a nyolcadik helyen, őt William Byron követte a kilencedik pozícióban, míg Larson a tizenötödik, Alex Bowman pedig a tizenhatodikként fejezte be a napot.

Elliott egyébként szintén nem úszta meg büntetés nélkül.

A 2020-as idény legjobbja Larsonhoz hasonlóan szintén 26 kört töltött az élen, a második szakaszban viszont nála is mindent borított egy pocsék kiállás.

A csapat épp útjára engedte a 9-es Chevyt, amikor rájöttek, hogy az egyik kerék nem lett jól rögzítve. Emiatt rögtön visszaparancsolták, tolatás közben viszont Elliott már nem állt be teljesen a felfestett vonalak közé, ami szabálytalannak minősül.

Emiatt a versenyirányítás a mezőny végére száműzte.

A verseny egyetlen kiesője Bubba Wallace (23XI Racing) lett, akinek 23-as Toyotájában már a kilencedik körben felmondta a szolgálatot a motor.

A Cup legközelebb június 26-án, a Nashville Superspeedwayen rendez versenyt.