IndyCar: Rajtbüntetést kap Colton Herta

IndyCar: Rajtbüntetést kap Colton Herta
credit: Penske Entertainment/James BlackA kvalifikáción megszerzett eredményéhez képest hat hellyel visszasorolják Colton Hertát az IndyCar mai, Road Americán rendezendő futamán.

Ennek értelmében az ötödik pozíció helyett csak a tizenegyedikről várhatja a startot jelző zöld zászlót.

A büntetés még az Indy 500-at megelőző, utolsó edzésen történt balesetre vezethető vissza.

Az Andretti Autosport versenyzője a Carb Dayen bukott hatalmasat, aminek következtében nem csak a tartalékgépbe kényszerült, de még rendkívüli motorcserét is végre kellett hajtani.

Az előírások értelmében egy autó összesen négy erőforrást használhat büntetlenül az idény során, amelyeknek 2500 mérföldet kell kibírniuk. Ebbe az összesen 10.00 mérföldbe nem csak a versenyhétvégék, de a tesztek is beletartoznak.

Ha – körülményektől függetlenül – a meghatározott, futott táv teljesítése előtt váltanak le egy motort, akkor oválon kilenc, épített/utcai pályás fordulók esetében pedig hat pozíciós hátrasorolást von maga után rögtön a következő futamon.

Kivétel az Indianapolis 500.

Ha ezen verseny előtt kell cserét eszközölni, akkor az érte járó büntetést az eggyel későbbi versenyre szabják ki.

Így járt az AJ Foyt Racinges Dalton Kellett is, akinek szintén a legendás viadal egyik gyakorlásán történt balesete miatt kellett idejekorán motort váltania.

Ő már múlt héten, Detroitban letudta a büntetését.

Herta esetében viszont azért vártak Road Americáig, mivel a Honda egészen mostanáig igyekezett megjavítani az erőforrást.

A szabályok szerint a szankció mindaddig függőben van, amíg dolgoznak a sérült motoron.

A munkálatok befejezése után viszont az első adandó alkalommal, rögtön vissza kell küldeni a pályára, hogy kitölthesse az előírt élettartamát.

Kiderült viszont, hogy Andrettiék szóban forgó erőforrása helyrehozhatatlan károkat szenvedett, így mégsem lehet már újra bevetni.

Ebből adódóan a büntetés rögtön érvénybe is lépett.

A Sonsio Grand Prix at Road America pole-jából Alexander Rossi indulhat.


A módosult rajtrács, kiegészítve az abroncsválasztással: