IndyCar: 1 millió dollárt ért Newgarden sokoldalúsága Road Americán

IndyCar: 1 millió dollárt ért Newgarden sokoldalúsága Road Americán
credit: Penske EntertainmentChris Owens
IndyCar: 1 millió dollárt ért Newgarden sokoldalúsága Road Americán

Elég szépen dekorálja statisztikáit Josef Newgarden.

A Team Penske pilótája Texasban megszerezte csapata fennállásának 600. győzelmét, most vasárnap, Road Americán pedig bezsebelte saját karrierje 23. diadalát is.

Az idei szezont tekintve immár a harmadik alkalommal látogathatott el a victory lane-re, aminek révén továbbra is ő számít a széria egyetlen, többszörös győztesének.

Ennél is fontosabb viszont, hogy jelen sikere révén kereken egymillió dollár ütötte a markát.

Az IndyCart tulajdonló Penske Entertainment a PeopleReady nevű munkaerő-közvetítésben utazó vállalattal partnerségben, a szezon elején indította el a PeopleReady Force for Good Challenge-et.

A kihívás során az a versenyző, aki 2022-ben elsőként tud győzelmet aratni mindhárom pályatípuson egymillió dollárt nyer.

Ez a személy pedig Newgarden lett, köszönhetően annak, hogy a Texas Motor Speedway oválja és Long Beach utcái után az Elkhart Lake-i roadon is győzelmet aratott.

A nyereménynek viszont csak a felén osztozhat a csapatával, miután 500.000 dollárt egy szabadon választott, jótékonysági célra kell felajánlania.

Newgarden egyúttal mindössze a harmadik pilóta lett 1984 óta – Michael Andretti és Sébastien Bourdais után – aki egyazon idényben nyerni tudott a három pályatípuson, méghozzá legalább három, különböző évben is.

„Számomra ez a világ legjobb bajnoksága” – nyilatkozta örömittasan a kétszeres bajnok.

„Imádok az IndyCarban versenyezni.”

Newgarden a második pozícióból kezdhette meg a futamot, majd a táv során összesen 26 körön át haladt az élen az 55-ből.

Öt körrel a leintés előtt azonban komoly veszélybe kerültek győzelmi esélyei, miután gyors egymásutánban kétszer is előkerült a sárga zászló.

A penske-st kitartóan üldöző Alexander Rossi számára a remény az előzésre először Pato O’Ward révén csillant fel, miután az Arrow McLaren SP pilótája motorhiba miatt leparkolni kényszerült a pálya szélén.

A restart után megint csak alig pár száz métert tehettek meg Helio Castroneves kicsúszása miatt.

Végül három körrel a kockás zászló előtt iramodhattak neki ismét, Rossi pedig végül nem tudott élni a lehetőséggel. Sőt, nem csak az első helyről szőtt álmairól mondhatott le, de még Marcus Ericsson is megelőzte, így be kellett érnie a dobogó legalsó fokával.

Top 5-ös eredménnyel zárt még a szintén Andrettiéket szolgáló Romain Grosjean és Colton Herta is.

Utóbbi versenyző ráadásul extra hátránnyal is szembesült, miután a táv felénél valami belement a szemébe, így konkrétan még nyitva tartani is alig tudta.

Nem zárt jó napot Jimmie Johnson sem, aki rögtön az első körben ütközött Tatiana Calderonnal és végül a kavicságyban végezte.

A Chip Ganassi Racing pilótája vissza tudott ugyan térni a pályára, de egy kör hátrányban csak a huszonnegyedik lett.

A CGR három körrel később újabb fiaskóval szembesült, miután Ericsson a nagy helyezkedés közepette kiütötte csapattársát, Alex Palou-t.

A regnáló bajnok hosszabb szervizelés után Johnsonhoz hasonlóan ismét csatlakozott a mezőnyhöz, de totál esélytelenként a legutolsó lett 10 kör mínuszban.

A nyolcadik körben Will Power akadt össze Andrettiék újoncával, Devlin DeFrancescóval, amely incidenst a Team Penske-s orrkúpja és első szárnya bánta.

Az esetért a kanadai pilóta stop-and-go büntetést kapott.

Az IndyCarba road-pályán hét év kihagyás után visszatért Simona De Silvestro a huszonegyedikként, körön belül látta meg a kockás zászlót.

Kiváló eredmény ez ahhoz képest, hogy a Paretta Autosportnak még tesztlehetősége sem volt a hétvége előtt.

De Silvestro stratégája egyébként a PA technikai partnereként szolgáló Ed Carpenter Racing tulajdonosa, azaz maga Ed Carpenter volt.

Az összetettet továbbra is Ericsson vezeti 293 ponttal Power (266) és Newgarden (261) előtt.

Az IndyCar mezőnye legközelebb július 3-án, Mid-Ohión csap össze.