IndyCar: De Silvestro szerint a hosszú kihagyás pont a javára válhat

IndyCar: De Silvestro szerint a hosszú kihagyás pont a javára válhat
credit: Penske Entertainment/Walt KuhnTöbb, mint hét év után először tér vissza az IndyCar mezőnyébe roadon Simona De Silvestro.

A svájci pilóta az Ed Carpenter Racing partnereként nevező Paretta Autosporttal vág neki a Road Americán rendezendő futamnak, a helyzete pedig többszörösen is nehezített.

Utoljára 2015-ben, a NOLA-n versenyzett a szériával ilyen pályatípuson a negyedik helyet megszerezve.

Ami pedig a wisconsini vonalvezetést illeti, ez eddigi legutolsó itteni bevetésére még 2008-ban került sor az Atlantic Championshipben.

Jelen hétvége előtt ráadásul még tesztlehetősége sem volt, így első köreit csak a pénteki edzésen teheti meg.

De Silvestro azonban bízik abban, hogy mindez pont az előnyére fog válni.

„Nyilván az aeroscreen nagyban megváltoztatta a gép viselkedését” – idézi az Autosport a 33 éves versenyzőnőt, aki tavaly már a Beth Paretta által alapított, zömében hölgyek alkotta csapattal részt vett az Indianapolis 500-on.

Az onboardok alapján látom, hogy mennyire más lett, mint amihez én hozzászoktam. Őszintén szólva még egyáltalán nem vezettem roadon, úgyhogy lehet egy kicsit túlgondolom. Majd a hétvégén kiderül, hogy mi a helyzet. A jó dolog, hogy már sok idő eltelt [az utolsó, jobbkanyarokat is tartalmazó futama óta], így már nem igazán emlékszem arra, milyen érzés is volt pontosan. Ennek révén teljesen tiszta lappal indulhatok és innen építkezhetek tovább. Sokat gondolok azokra a srácokra, akik már sokat versenyeztek vele, mive az aeroscreen rengeteg dolgot megváltoztatott. Ők igyekeznek ugyanazt az érzetetet elérni, amit a szélvédő nélkül megszoktak. Az én esetemben viszont már annyi idő eltelt, hogy szinte nincs is viszonyítási alapom, így remélhetőleg gyorsabban adaptálódhatok.”

De Silvestro – aki az IndyCar máig legeredményesebb női road/streetes pilótájának számít a 2013-as, houstoni második helye révén – egyelőre nem támaszt túl nagy elvárásokat magával szemben.

„Jó ideje nem vettem már részt hosszabb versenyen, mint amilyen az IndyCaré. Tavaly GT-ztem, ahol nagyjából 45 percet töltöttünk az autóban. A realitás talaján kell maradnunk. Nem teszteltünk, a szezon kellős közepén járunk, a többi srác és lány pedig már a fél idényen túl van. Először meg kell látunk, hol is állunk most. Alig várom, hogy visszatérjek Indy-autóba. Olyan keményen fogom nyomni, hogy felvegyem a tempót, amennyire csak tudom. Biztos vagyok benne, ha jól végezzük a munkánkat, akkor versenyképesek lehetünk. Nem fogunk győzelemért, vagy dobogóért harcolni, ez teljesen valószerűtlen. A cél, hogy jól dolgozzunk, csökkentsük a lemaradásunkat és befejezzük a versenyt. Ha mindent megfelelően csinálunk, akkor rendben lesz a verseny.”