Rossi üzent Verstappennek: „Az Indy 500-on legalább nem tört ketté egy autó sem”

Rossi üzent Verstappennek: “Az Indy 500-on legalább nem tört ketté egy autó sem”
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiAz elmúlt években számos F1-et megjárt, vagy legalábbis annak előszobájába került versenyző tette át székhelyét az IndyCarba.

A jelenlegi mezőnyt tekintve Alexander Rossi rögtön első nekifutásra, 2016-ban megnyerte az Indianapolis 500-at, Takuma Sato kétszer is belekortyolhatott a világ leghíresebb tejesüvegébe, Marcus Ericsson pedig idén érdemelte ki, hogy ott legyen az arcképe a BorgWarner Trófeán.

Nem lehet szó nélkül elmenni Romain Grosjean mellett sem, aki bár versenyt még nem nyert, de kétségkívül új otthonra lelt az USA-ban, emellett pedig tavaly, debütáló szezonjában egymagában többet tett az IndyCar népszerűsítéséért, mint az ezért fizetett, komplett marketingosztály.

Az idei debütánsok között üdvözölhetjük az F2-ből érkezett Christian Lundgaardot, valamint Callum Ilottot is. Utóbbi brit még arra is hajlandó volt, hogy felfüggessze a Ferrari akadaméiáját az amerikai kaland kedvéért, ahol ráadásul szeretné hosszú távon megvetni a lábát.

Az F1 nagymenői közül viszont a legtöbben mereven elutasítják még annak lehetőségét is, hogy Fernando Alonsóhoz hasonlóan csak az Indy 500-ra ugorjanak át.

A Monacói Nagydíj előtt Max Verstappen kerek-perec kijelentette, túlságosan veszélyesnek tartja a legendás oválpályás viadalt és nem lenne hajlandó arra, hogy kockára tegye ott az életét.

Erre Ericsson úgy válaszolt, holland kollégája annyira csak az F1-re koncentrál, hogy fogalma sincs arról, milyen sokat is fejlődött az IndyCar biztonsági szempontból.

Hat évvel ezelőtti átigazolása előtt Rossi is a kétkedők közé tartozott és nagyon sokáig szó szerint életveszélyesnek tartotta az oválokat. Legelső tesztje előtt annyira bepánikolt, hogy konkrétan az édesanyjának kellett rábeszélnie arra, legalább tegyen egy próbát és üljön be a volán mögé.

Hallgatott rá, alig négy hónappal később pedig már Indy 500 győztes volt.

„Én is ilyen srác voltam” – ismerte el a Sky F1 ‘Any Driven Monday’ című műsorának vendégeként.

„Amikor a Formula-1-ben vagy az egész világod csak ekörül forog. Szomorú ez abban a tekintetben, hogy más bajnokságok még csak nem is léteznek akkor számodra. Velem ugyanez volt a helyzet, tudtam, hogy mi az Indy 500, de nem igazán fordítottam rá figyelmet. Amikor viszont lehetőséged nyílik arra, hogy nekivágj, akkor rájössz, mennyire különleges, leírhatatlan esemény ez. Nem csak a motorsportban, de egyetemesen is ez a legnagyobb, egynapos sportesemény a bolygón.”

Verstappen biztonsági aggályaira reagálva Rossi rámutatott arra, hogy a bár voltak látványos bukások az Indy 500 programja során, de egyik sem végződött olyan szintű károkkal, mint Mick Schumacher esetében Monacóban.

„[Az Indy 500] talán valóban veszélyesebb, de nekünk májusban négy balesetünk volt és egyik sem járt kettészakadt autóval. Ez nem volt elmondható a Monacói Nagydíjról, ugye? Ezek a biztonságot megkérdőjelező érvek afféle megfutamodást jelentenek az én szememben.”

A jövőre már az Arrow McLaren SP-t szolgáló amerikai példaként felhozta jelenlegi andrettis csapattársát, Grosjeant.

A francia 2020 novemberében, Bahreinben szenvedett horrorisztikus balesetet, amit követően első évében nem is vállalta be az IndyCar ováljait.

Idén viszont már teljes szezont fut és lelkesebb, mint valaha.

„Szerintem Romain az, akivel nagyon jó beszélgetni erről. Elképesztően drámai, ijesztő balesete volt Bahreinben pár éve. Hosszasan gondolkodott azon, mit fog kezdeni a jövőjével. Elmondta, hogy a motorsport, a versenyzés iránti szenvedélye megújult és teljesen biztonságban érzi magát az autóban. Persze minden relatív. Összességében [a Verstappenéhez hasonló] reakciók nem lepnek meg, ugyanakkor nem is értek velük egyet.”

Arra a kérdésre, hogy ha tehetné, akkor az F1-ben jelenleg a bajnoki címért küzdő Ferrari, vagy Red Bull autójába pattanna-e be, így válaszolt:

„Egyikbe sem! Nagyon boldog vagyok az IndyCarban.”