IndyCar: Teszt nélkül, 7 év kihagyás után tér vissza road-pályára Simona De Silvestro

IndyCar: Teszt nélkül, 7 év kihagyás után tér vissza road-pályára Simona De Silvestro
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiNem lesz sétagalopp a mostani hétvége a Paretta Autosport számára.

A Beth Paretta által alapított csapat az Ed Carpenter Racing partnereként vághat neki a Road Americán rendezendő versenynek, ami a jelenlegi háromfutamos programjuk első állomását képezi.

A zömében hölgyek alkotta gárda a 2021-es Indianapolis 500-on debütált a Team Penske oldalán, anyagi okokból azonban a visszatérésükre egészen mostanáig kellett várni.

Helyzetüket még tovább nehezíti, hogy nem sikerült tető alá hozni egy tesztet sem, így pilótájuk, Simona De Silvestro legelső köreit csak a pénteki edzésen teheti meg.

A svájci versenyzőnő utoljára 2015-ben, New Orleansban vezetett roadon az IndyCar mezőnyével, amit akkor az Andretti Autosport színeiben a negyedik helyen zárt.

„Őrület, hogy Road Americára tartunk” – nyilatkozta Paretta a RACER-nek.

„Egy örökkévalóság telt el, mióta utoljára versenyeztünk. Ott voltunk már Detroitban, hogy beilleszkedjünk Ed csapatába. Most először voltunk az időmérő állásban is, ami jó lehetőséget adott Simonának arra, hogy csak figyeljen és ráérezzen, miként dolgoznak Edék. Simona nem fog tesztelni a verseny előtt, valószínűleg június végén viszont sor kerítünk egyre, tehát még Mid-Ohiót és Nashville-t megelőzően. Próbáltunk összehozni egy tesztet [még Road America előtt] Mid-Ohión, de logisztikailag nem lehetett megoldani. Simona viszont kapott két napot a Chevy szimulátorában, ami egy jó kezdés.”

De Silvestro nagyon komoly figyelmet fordít az erőnléti felkészülésre is, ami elengedhetetlen a szervó nélküli, az aeroscreen miatt ráadásul a korábbinál nehezebb IndyCar-gép vezetéséhez.

Paretta szerint ezzel nem is lesz probléma.

„Tavaly, amikor [az Indy 500] kapcsán először felhívtam és összeraktuk a dolgokat, ő már rögtön azon a héten megváltoztatta az edzésprogramját az IndyCar követelményeit szem előtt tartva. Folyamatosan, rengeteget edz és nem hiszem, hogy bármely területen is komolyabb gondjai lennének.”