„Rettegett” színekben versenyez Grosjean Detroitban

“Rettegett” színekben versenyez Grosjean Detroitban
credit: Penske Entertainment/Chris JonesVadonatúj külsőt kap ezen a hétvégén Detroitban az Andretti Autosport 28-as Dallara-Hondája.

A Romain Grosjean által vezetett gép a szoftvergyártó Zapata Computing főtámogatását élvezheti, ennek megfeleleőn pedig tetőtől talpig a márka zöld színeit fogja magán viselni Belle Isle-on.

Remélhetőleg a francia nem babonás alkat, lévén a zöld autókat sokan balszerencsésként könyvelik el a sportban.

Ezen félelmek még a XX. század elejére vezethetőek vissza, amikor több haláleset is történt ilyen színű autókkal.

Bár ezek okai inkább a korszak nem létező biztonsági körülményeiben voltak keresendőek, sok versenyző azonban mégis rögtön baljóslatú jelnek vélte.

A zöld kocsikat övező félelmek hosszú évtizedekig megmaradt még annak ellenére is, hogy számos futamgyőzelem/bajnoki cím is született ezt cáfolva.

A babona a NASCAR-ba is átgyűrűzott.

Darrell Waltrip például mindent megtett azért, hogy ne kelljen zöld autóval versenyeznie, szponzora, a Gatorade viszont nem engedett, így muszáj volt neki. Baja viszont nem származott belőle, hiszen többször is elért a Victory Lane-ig a “baljós” festéssel. Tim Richmond viszont addig tüntetett, míg a támogatójánál elérte, hogy a tervezett zöld helyett piros-fehérre pingálják inkább a kocsiját.

A sort még lehetne folytatni, de a jó eredmények ellenére (pl. Tony Kanaan -2004-es IRL bajnoki címe, Kyle Busch – 2015, 2019 Cup titulusa) máig vannak olyan pilóták – pláne a regionális stock-carban -, akik úgy félnek a “zöld átoktól”, mint mások a 13-astól.