A NASCAR bocsánatot kért az LMBTQ+ közösségtől

A NASCAR bocsánatot kért az LMBTQ+ közösségtől
credit: NASCARTöredelmes bocsánatkérést intézett a NASCAR az LMBTQ+ közösség felé.

Közleményét a szervezet a közösségi médiában tette közzé a júniusi pride-hónap első napján.

„Miközben az LMBTQ+ közösségét ünnepeljük, tudomásul vesszük, hogy a közelmúltban tett lépéseink nem illeszkednek a NASCAR azon küldetéséhez, miszerint egy barátságos sporttá váIik mindenki számára. Továbbra is kitartunk elkötelezettségünk mellett, hogy befogadóbb környezetet teremtsünk a munkahelyeinken, a versenypályán és a lelátókon.”

A szervezet nem tért ki arra, hogy pontosan mi áll ezen bejelentés mögött.

Az utóbbi időszak történéseit tekintve viszont a kiváltó esemény minden bizonnyal az All-Star hétvégére vezethető vissza.

A Texas Motor Speedwayen rendezett, bajnokságon kívül verseny zöld zászlaját az állam kormányzója, Greg Abbott lengette.

A republikánus politikus jelenléte rendkívüli mértékben megosztotta a NASCAR közösségét.

Sokan azt nehezményezték, hogy a stock-carosok az utóbbi két évben számtalanszor hangoztatták az LMBTQ+ emberek melletti maximális kiállásukat és támogatásukat.

Ebbe a narratívába pedig nem illett bele Abbott, aki többek között mélységesen ellenzi a melegek, transzneműek által tartott iskolai előadásokat, érzékenyítő tréningeket, ahogyan a biológiailag férfinek született, de magukat transznak vallók részvételét is a női sportokban.

Mások azzal érveltek, hogy a NASCAR rendületlenül hajtogatja, nincs helye a pályákon a politikának. Ezzel szemben mégis folyamatosan megszegik ezt.

A 2020-as Daytona 500 grand marshalja az akkor hivatalban lévő Donald Trump volt, akit az elnöki limuzinnal körbe is vittek a pályán a felvezető körök során.

Nyáron már a Black Lives Matter mozgalom neve és logója díszelgett Bubba Wallace autóján, míg Corey LaJoie gépének egyik kiemelt szponzora a Trumpot támogató civil szervezet, a Patriots of America volt.

Tavaly januárban pedig a Hendrick Motorsports azért rúgta ki az eredetileg Kyle Larsonnak szánt spottert, mivel a férfi közzétett egy QAnonhoz köthető hashtaget, továbbá lájkolta Trump egyik Tweetjét (konkrétan azt, amiben Wallace hírhedt akasztófahurok-botrányát kritizálta).

Idén év elején a Brandonbilt Motorsports kavart botrány, amely az Biden-ellenes LGB Coin kriptovalutával kötött szponzorációs megállapodást.

Ennek következtében a NASCAR betiltotta a politikai célú partnerek megjelenését a pályákon.