Indy 500: Óriási felháborodást keltett, hogy Johnsont választották a legjobb újoncnak

Indy 500: Óriási felháborodást keltett, hogy Johnsont választották a legjobb újoncnakNem az előzetes várakozásainak megfelelő eredménnyel zárt ugyan, de Jimmie Johnson mégsem távozott trófea nélkül élete első Indy 500-áról.

A hétszeres NASCAR Cup-bajnok a tizenkettedik helyre kvalifikálta a Chip Ganassi Racing 48-as számot viselő Dallara-Hondáját.

Magát a versenyt viszont a huszonnyolcadikként zárta köszönhetően annak, hogy öt körrel a vége előtt falnak csapta autóját.

Ekkor ő volt az utolsó versenyző, aki még körön belül haladt.

Pusztán a futam végeredményét tekintve csak az ötödik lett a hat újonc között. Egyedül Romain Grosjeant tudta megelőzni, mivel a francia már a féltáv után kiesett.

Az Indy 500 legjobb debütánsát azonban nem kizárólag a volán mögötti teljesítménye alapján választják meg.

A szavazásra válogatott egykori, valamint jelenlegi újságírók, továbbá az IndyCar és az Indianapolis Motor Speedway kijelölt tisztviselői jogosultak.

A döntés során a pályán nyújtott komplett teljesítményt kell számításba venni – tehát a futam mellett az edzéseket és a kvalifikációt is – , emellett pedig beszámít a médiához és a rajongókhoz való hozzáállás, a sportszerűség továbbá az Indianapolis 500 szellemiségéhez méltó magatartás is.

A voksolás végeredménye óriási felháborodást keltett a rajongók körében, mondván Johnson esetében inkább a neve számított a legtöbbet.

A bejelentés után a Dale Coyne Racing is rögtön kifejezte nemtetszését.

A versenyt legmagasabban záró újonc az ő színeikben vezető David Malukas lett, aki a tizenhatodikként látta meg a kockás zászlót.

A húszéves amerikai az időmérő első napján éppen csak lemaradt a második szakaszról, így a tizenharmadik rajthely lett az övé.

Az utolsó, pénteki edzésen ráadásul Santino Ferrucci segítségével falazott is egy látványosat, így a 18-as Dallara-Honda gárdájának még a start előtti nap is kőkemény munkával telt.

Ennek ellenére sikerült problémamentes versenyt teljesítenie.

„Mindannyian tudjuk, hogy David Malukas az Indy 500 valódi legjobb újonca” – közölte a DCR Twitteren.

„Talán a verseny befejezésének is a kritériumok részét kellene képeznie.”

A végére pedig odabiggyesztették hashtagként, hogy már megint kirabolták őket.

Való igaz, a DCR egyszer már átélte ezt.

2017-ben Ed Jones harmadikként ért célba élete első 500-án, a legjobb debütánsnak mégis a futamot motorhiba miatt idő előtt feladó Andretti Autosport pilótát, Fernando Alonsót hozták ki.

A mostani szavazással Grosjean sem értett egyet.

„Annyira megérdemled, barátom” – írta a francia Malukasnak.

„Sajnálom.”Itt ráadásul nem csak magáról a címről van szó, hanem a vele járó 50.000 dolláros bónuszról is, ami minden kétséget kizáróan jól jött volna a csapatnak.