Indy 500: Minden idők legnagyobb pénzdíját kapta Marcus Ericsson

Indy 500: Minden idők legnagyobb pénzdíját kapta Marcus Ericsson
credit: Penske Entertainment/Chris OwensSosem fizetett ennyire jól az Indianapolis 500.

A verseny összdíjazása rekordmértékű, több, mint 16 millió dollár volt, ami közel a duplájának bizonyult a 2021-esnek.

A teljes eddigi történelmet tekintve pedig bő 1.6 millióval múlta felül a korábbi csúcstartó 2008-as esztendőt, amikor 14.4 milliót osztottak szét a mezőny tagjai között.

Ennek megfelelően a győztes Marcus Ericsson is tekintélyes összeggel, egészen pontosan 3.1 millió dollárral gazdagodott.

Összehasonlításként tavaly Helio Castroneves sikere 1.5 millió dollárt ért.

A másodikként leintett Pato O’Wardot kereken 1 millióval díjazták, de még a baleset miatt legutolsóként zárt Rinus VeeKay jutalma is közel félmillió dollár lett.

Az Indianapolis 500-at követő banketten bejelentett honoráriumok magukban foglalják az Indianapolis Motor Speedway és az NTT IndyCar Series által biztosított pénzdíjakat, továbbá egyéb speciális kiegészítéseket.

Az odaítélt összegek kiszámítása rendkívül bonyolult szisztéma szerint történik, amelynek során többek között külön kezelik az IndyCar teljes szezonos ‘leaders circle’ programjában szereplő autókat, valamint a részidős nevezéseket is. Emellett 250 dollár bónuszt ér minden egyes élen töltött kör, továbbá a kvalifikáción való eredmények is külön díjazási tételt képeznek.

Ez a rendszer az oka annak, hogy például a pole-ból indult, végül huszonegyedikként zárt Scott Dixon díjazása miért lett a harmadik legmagasabb a teljes mezőnyt tekintve.

A versenyzők a kapott összegen általánosságban véve osztoznak a csapatukkal, ennek aránya a mindenkori szerződésekben van meghatározva.


A 106. Indianapolis 500 teljes végeredménye kiegészítve a pénzdíjakkal: