IndyCar: Gigalétesítményt épít a McLaren Indianában

IndyCar: Gigalétesítményt épít a McLaren Indianapolisban
credit: Penske Entertainment/Joe SkibinskiVadonatúj főhadiszállást kap az Arrow McLaren SP.

A csapat jelenleg a még Sam Schmidték által felhúzott, indianapolisi létesítményt használja, utódja viszont már ettől hét mérföldnyire, Whitestownban fog elterülni.

A munkálatok az év második felében kezdődnek el és várhatóan legkésőbb 2024 elején már teljes kapacitással működni is fog.

A több, mint 9000 négyzetméteren elterül komplexum az összes igényt ki fogja elégíteni, hiszen az irodáktól kezve logisztikai és szállítmányozási pontokon át a műhelyekig, valamint a dolgozóknak kialakított edzőteremig minden helyet kap itt.

Ráadásként még egy külön részt is kialakítanak arra, hogy a csapat a pitkiállásokat gyakorolhassa.

A 25 millió dolláros projekt tervezése során külön figyelmet fordítottak a megújuló energiaforrások használatára is.

„Hosszútávú stratégiánk része, hogy az Arrow McLaren SP-t egy olyan helyre költöztessük, ami megfelel a jövőképünknek” – nyilatkozta Zak Brown az Indiana Global Economic Summit vendégeként.

„Ez kristálytisztán mutatja az elköteleződésünket az IndyCar, valamint Whitestown és Indianapolis városának irányába, amely az IndyCar otthona azóta, hogy a sport megszületett.”

Az AMSP 2023-ban már három teljes szezonos autót fog indítani a szériában.

Pato O’Ward biztosan marad a csapatnál jövőre is, Felix Rosenqvist sorsa azonban még a levegőben lóg.

A harmadik gép gazdája minden valószínűség szerint az Andretti Autosporttól átigazoló Alexander Rossi lesz.

A csapat jogelődjét, a Sam Schmidt Motorsportsot 2001-ben alapította a korábbi IRL-versenyző Sam Schmidt azt követően, hogy egy tesztbaleset következtében nyaktól lefelé megbénult.

Partnerként 2019 végén szállt be a gárdához a McLaren, ekkor azonban még nem rendelkeztek tulajdonosi jogkörrel, “csak” anyagi és emberi erőforrásokkal támogatták a működését.

2021 őszén viszont felvásárolták a gárda 75%-át, míg a maradék 25% továbbra is Schmidt, valamint a 2013 óta társtulajdonosként jegyzett Ric Peterson birtokában maradt és továbbra is kiemelt szerepük van a döntéshozatali folyamatokban.