NASCAR: Räikkönen nem zárkózik el egy kibővített Cup-programtól sem

NASCAR:  Räikkönen nem zárkózik el egy kibővített Cup-programtól sem
NASCAR:  Räikkönen nem zárkózik el egy kibővített Cup-programtól sem


Immár hivatalosnak tekinthető, hogy Kimi Räikkönen tizenegy év után ismét a NASCAR fedélzetére lép.

A finn pilóta 2011-ben egy-egy futamot teljesített a nemzeti harmadosztályú Truck Seriesben, valamint a másodvonalbeli Nationwide Seriesben (a mai Xfinity). Már akkor tervben volt a legmagasabb kategóriában való bemutatkozása is, eléggé visszás körülmények közepette azonban ez meghiúsult.

Ennek részleteiről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Most viszont végre ténylegesen megadatott számára a lehetőség ahhoz, hogy becsatlakozzon a Cup Series mezőnyébe.

Räikkönen az augusztusi, Watkins Glen-i fordulón fog pályára hajtani a Trackhouse Racing 91-es számú Chevy Camaro ZL1 Next Genjének volánja mögött.

A nagy debütálás a Justin Marks és Armando ‘Pitbull’ Perez által tulajdonolt gárda új kezdeményezése, a PROJECT91 keretein belül valósul meg. Az ennek során indítandó, harmadik autójukat kifejezetten USA-n kívüli sztárpilótáknak szánják, aminek révén nem csak NASCAR-t, de a saját brandjüket is nemzetközi szintre szeretnék emelni.

„Nem terveztem, hogy újra fogok versenyezni komolyabb szinten” – szögezte le a 42 éves veterán.

„Justin viszont meglátogatott a svájci otthonomban és meggyőzött arról, hogy mennyire komoly is ez a program. Mókás lesz, de nagyon komolyan is veszem. Tudom, mennyire versenyképes a NASCAR Cup Series és ezért hatalmas kihívás lesz. Sokat beszélgettünk arról, miként lehetne a dolog leginkább működőképes, melyik pályán legyen a versenyem és hasonlók. Sok mindent magában foglal ez a projekt és számomra teljes mértékben ésszerű. Egy versenyről van szó, ami a családom számára is megfelelő. Mindig is élveztem, amikor az USA-ban versenyeztem. Remélhetőleg jó futamunk lesz és nagyszerűen fogjuk érezni magunkat. Nyilván ez egy vadonatúj autó és én még nem voltam a pályán sem. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy rá fogunk jönni mindenre.”

Räikkönennek minden bizonnyal segíteni fognak a Trackhouse teljes szezonos pilótái, Ross Chastain és Daniel Suarez is.

„Régóta nagy rajongója vagyok Kiminek” – mondta Marks.

„Már azóta követem a karrierjét, hogy bemutatkozott a Formula-1-ben a Sauberrel. Az egyik legmenőbb része a pályafutásomnak az volt, amikor 2011-ben, F1-rajongóként ellene versenyezhettem Charlotte-on. Tudtam, hogy még mindig érdeklődik a NASCAR iránt, ezért arra gondoltam, elmagyarázom neki miről is szól a projektünk és felkelti-e az érdeklődését.”

A tervek szerint Räikkönen hamarosan az USA-ba utazik, hogy teszteljen, emellett pedig a csapat szimulátorában is dolgozhasson.

Bár jelen program csak Watkins Glenre szól, Kimi nem zárja ki a folytatást sem.

„Volt opció arra, hogy több futamon is induljak idén, de egyelőre úgy vagyok vele, hogy mindez eleve túl gyorsan jött. Szerintem jobb megvárni, miként zajlik le a verseny, amire maximálisan készülünk. Egyelőre igyekszünk megadni magunk a lehető legjobb esélyt augusztusban, csak erre fókuszálunk. Hogy ezután mi lesz? Senki sem tudja, még én sem. Próbálunk teljesíteni egy jó versenyt, élvezni aztán meglátjuk, mit hoz a jövő. Jelenleg nincsenek távolabbi tervek. Most itt tartunk.”