NASCAR: Ilyen egy törésteszt valódi versenypályán, 200 km/h feletti tempóval [VIDEÓ]

NASCAR: Ilyen egy törésteszt valódi versenypályán, 200 km/h feletti tempóval [VIDEÓ]Napvilágot látott az első videó a NASCAR idén debütált autójának rendhagyó, szezon előtti töréstesztjéről.

A Next Gent még tavaly télen, a Talladega Superspeedwayen küldték komoly tempóval a falnak, természetesen nem hús-vér emberrel a volán mögött.

A programot az AB Dynamics robotjai segítésével hajtották végre.

„Nagy kihívás volt, hogy ezzel a rendkívül összetett géppel minden igényt kielégítő munkát végezzünk úgy, hogy nem élő ember ül a volán mögött” – nyilatkozta a vállalat ügyvezetője, Craig Hoyt.

„A legkomolyabb akadálynak a NASCAR részéről az számított, hogy találjanak egy olyan létesítményt, amely alkalmas egy nagy sebességű törésteszt lebonyolítására. Az AB Dynamics robotjai azonban lehetővé tették számukra, hogy egy teljesen felszerelt versenyautóval végezhessék el ezt valódi pályán, valódi tempó mellett. Nem lehet jobban adatokat nyerni annál, mint amikor ismételt törésteszteket végezhetünk valós környezetben.”

A teszt során robotokkal kezelték a váltót, a kormányt és a pedálokat.

A Next Gent 209 km/h-s tempó mellett, 24 fokos szögben vezették a Talladega Superspeedwayt övező SAFER-falnak.

Minden egyes adatot az AB Dynamics szoftverei segítségével gyűjtöttek be, majd elemeztek ki.

„Rendkívül innovatív mód ez a biztonságra vonatkozó tesztekre a motorsportban” – mondta a NASCAR biztonságtechnikával megbízott ügyvezetője, John Patalak.

„Az így nyert adatok rendkívül fontosak, közel sem szerezhettünk volna ennyi információt hagyományos töréstesztek által.”

A szervezet tájékoztatása szerint a teszt során a kasztni pontosan olyan eredményeket hozott, mint amit reméltek. Ennek ellenére az elkövetkezendő hetekben végrehajtottak változtatásokat többek között az autó gyűrődési zónái kapcsán, hogy még inkább elnyelje az ütközések energiáit, így a lehető legjobban védve a benne lévő versenyzőt.