Futam közben elzsibbadt a karja és a lába, kiderült, hogy súlyos beteg az ARCA-versenyző

Futam közben elzsibbadt a karja és a lába, kiderült, hogy súlyos beteg az ARCA-versenyző
credit: ARCA RacingNapokon keresztül influenzaszerű tünetekkel küszködött Thomas Prayton, komolyabb jelentőséget viszont nem tulajdonított ennek.

A 32 éves versenyző elég fittnek érezte magát ahhoz is, hogy elinduljon az ARCA Menards Series áprilisi, talladegai fordulóján.

Futam közben azonban egyre ijesztőbb jeleket vett észre magán.

Először csak a bal karja, majd a lába is zsibbadni kellett.

Panaszai végül olyannyira eluralkodtak rajta, hogy a futam piros zászlós szakasza alatt kénytelen volt feladni a versenyt, a Max Force Racing 9-es Chevyjét pedig innentől a helyettesítő pilóta Sean Corr vezette tovább.

Praytont a pálya orvosi központjába szállították, ahonnan csak hosszas kezelés után bocsátották útjára.

Az elkövetkezendő hetekben számos vizsgálaton esett át, amelyek feltárták, hogy a fiatal versenyző problémáit rhabdomyolysis okozza.

A betegség a vázizmok károsodását, elhalását és az ebből adódó mioglobin-felszabadulást jelenti.

A kiváltó okok sokrétűek lehetnek. Okozhatja túlzott fizikai igénybevétel, sérülés, anyagcsere-zavar, bizonyos gyógyszerek mellékhatása, de lehet más betegségek szövődménye, sőt, genetikai eredetű is.

A rhabdomyolysisnak komoly következményei lehetnek, ha viszont időben felfedezik, akkor szinten tartható, sőt, a legoptimálisabb esetben olyan javulás is elérhető, amivel a páciens teljes értékű életet élhet.

„Nagyra értékelem az orvosaimat, akik keményen dolgoznak azon, hogy megoldást találjunk” – nyilatkozta az autós kaszkadőrként is ismert Praytor.

„Versenyeztem már agyrázkódással, törött csontokkal, influenzával, vesekővel, de ehhez semmi sem hasonlítható. Örülök, hogy már tudjuk, mi okozza a bajt és mit kell tenni azért, hogy újra 100%-os legyek. Amióta abbahagytam a teljes szezonos versenyzést [2017 végén, a szerk.] és már nem vagyok a széria vasembere, sokat beszélgettem az apámmal arról, melyek azok a dolgok, amiket nem lett volna szabad megtennem azért, hogy az autóban maradhassak. Most már viszont késő bánat. Dale Earnhardt Jr. is nyíltan beszélt a fejsérüléseiről, amelyek végül a visszavonulásához vezettek. Más pilóták is nyíltan felvállalták az egészségügyi problémáikat, amiért hálás vagyok. Talladegán már túlságosan keményen nyomtam, miközben nem voltam jól, de végül képes voltam én is meghozni a helyes döntést, hogy kiszálljak.”