F1: Callum Ilott visszatér az Alfa Romeóhoz

F1: Callum Ilott visszatér az Alfa Romeóhoz
credit:Penske Entertainment/Chris OwensBár jelenleg nem képezi részét a Ferrari Akadémiájának, Callum Ilott azonban továbbra is személyes kapcsolatban maradt az Alfa Romeo F1 Teammel.

A most hétvégi Miami Nagydíjon pedig a csapat igényt is tart a szolgálataira, miután tartalékosuk, Robert Kubica a WEC spái fordulója miatt nem tud az USA-ba utazni.

Az alakulat leszögezte, hogy Ilott behívója egyelőre csak erre az egy alkalomra szól.

„Callum a csapatunk részét képezi és már a tavalyi évet is velünk töltötte” – nyilatkozta a Motorsportnak Fred Vasseur.

„Tökéletesen ismeri a gárdát. Az autót nyilván nem, de bennünket igen. Mindannyian közel állunk hozzá, nagyon jó munkát végzett a múltban.”

Az Alfa csapatvezetője tisztában van azzal, hogy Ilott jelenleg a teljes szezonos IndyCar-programjára koncentrál, ugyanakkor mégsem zárja ki a közös munka újbóli kiterjesztését.

„Megvannak a maga kötelezettségei és mi nem akarjuk ebben megzavarni. A tény viszont, hogy eleve itt van az USA-ban kézenfekvővé tette a dolgokat. A jövőt illetően meglátjuk. Ha Robert valamikor ismét elérhetetlenné válik, akkor abszolút értelemszerű lenne, hogy Callummal dolgozunk. Nincs ehhez szükség szerződésre, ő családtag.”

A 23 éves versenyző elmondása szerint két héttel ezelőtt kapta meg a felkérést az Alfától.

„Egyébként is ide akartam jönni Miamiba, úgyhogy pont jól jött ki a dolog és kisegíthetem őket. Utoljára még a fejlesztések korai fázisában vezettem az autót szimulátorban. Számos rendszer nagyon hasonlít a korábbiakhoz, az alapok viszont nyilván különbözőek. Egyszerűen csak jó dolog visszatérni és találkozni pár emberrel, akiket már hónapok óta nem láttam.

Adja magát a kérdés, hogy az IndyCarban a Juncos Hollinger Racinggel újonc-idényét teljesítő ifjonc reménykedik-e még abban, hogy egy napon éles F1-es versenyzői kontraktushoz jut.

„Hogy Nyck de Vries-t idézzem: ‘nem keresem aktívan a lehetőséget’. Most egy jó karrierút áll előttem Indyben. Ha valami adódik, akkor úgy lesz. Nagyon sok energiát bele kell fektetni abba, hogy [F1-es ülést] keresgélj, az elmúlt két évben pedig ez számomra nem volt kifizetődő. Szóval, csak azért vagyok itt, hogy élvezzem.”

Ilott tavaly – Kubica mellett – az Alfa hivatalos tartalékosa volt a komplett idényben, továbbá néhány pénteki szabadedzésen is vezethetett.

A Ferrari utánpótlás-programját illetően jelenleg átmeneti évet tart, mivel az akadémia tájékoztatása szerint az IndyCar-szereplése kívül esik a működőképes hatáskörükön, aminek következtében nem tudnak optimális támogatást nyújtani számára.