Indy 500: Montoya még mindig csokis tejet akar, Andrettinek nem kell narancslé

Indy 500: Montoya még mindig csokis tejet akar, Andrettinek nem kell narancsléA hagyományoknak megfelelően idén is közzétették a várva várt listát, amelyből kiderült, hogy az Indianapolis 500 mezőnyének tagjai milyen tejjel szeretnének győzelmük esetén ünnepelni.

A versenyzők többsége a teljes tej mellett tette le a voksát, míg a második legnépszerűbb a két százalékos változat lett.

Egyikük – név szerint Juan Pablo Montoya – pedig nem kötelezte el magát egyik opció mellett sem.

Az Arrow McLaren SP harmadik autójával visszatérő kolumbiai azonban megjegyzésként újra hozzáfűzte, hogy csokoládésat szeretne.

Az Indy 500 történetében először George Mack kérte ugyanezt az italt még 2002-ben.

A hollywoodi versenyző afroamerikai származására hivatkozva választotta a csokoládés változatot.

Montoya tavaly már bepróbálkozott ezzel a verzióval, de elutasították.

Ezt az Indy 500 tejeiért felelős American Dairy Association Indiana azzal indokolta, hogy csak három hivatalos opciót ismernek el: a teljes, a 2%-os, valamint a zsírszegény tejet (ez utóbbit idén sem választotta senki).

Annak viszont nincsenek ellenére, hogy a győztes – miután belekortyolt az engedélyezett italba – másfajta nedüvel is ünnepeljen.

Ennek révén locsolhatott rózsaszínű tejet tavaly Helio Castroneves és a Meyer Shank Racing is (most is ezt tervezik).

Idén kiegészítő inni(locsolni)valóként szintén csokis tejet kérne Colton Herta és Devlin DeFrancesco, míg Felix Rosenqvist és Ed Carpenter ragaszkodik az íróhoz, amivel lényegében ez a hagyomány elindult.

1936-os diadala után Louis Meyer ivott először az édesanyjától kapott íróból, miután a kedves mama szerint ennél jobb szomjoltó nincs a nagy hőségben.

Az ADAI szerint viszont a manapság üzemileg gyártott termék össze sem hasonlítható azzal a házi készítésűvel, amit Meyer fogyasztott 1936-ban.

A jelenlegi író minősége és ízvilága messze elmarad ettől, nem hiába használják már főként csak főzéshez, ráadásul rendkívül romlandó is.

Graham Rahal Montoyáékhoz hasonlóan csokoládésra vágyott, miután viszont ezt nem lehet elsődlegesnek választani – és fontosnak tartja a hagyományokat – írásban lemondott róla.

Hatan – Santino Ferrucci, Jimmie Johnson, Dalton Kellett, Kyle Kirkwood, Scott McLaughlin, Alex Palou és Herta – külön kiemelték, hogy nekik bizony hidegen szervírozzák a tejet.

Marco Andretti pedig fontosnak látta felhívni a figyelmet arra, neki biztosan nem fog kelleni narancslé.

Ezzel Emerson Fittiipaldi hírhedt, 1993-as botrányára utalt, amikor is a brazil azzal csapta ki a biztosítékot, hogy elsőként ebbe a gyümölcslébe ivott bele, reklámozva a saját narancsligetét.

Visszatérve JPM-re, a kolumbiai szupersztár már második indianapolisi diadala után, 2015-ben is azon panaszkodott, hogy ki nem állhatja a tejet.

Az alábbi lista még változni fog, lévén csak az eddig hivatalosan bejelentett 32 versenyzőt tartalmazza.

A 33. nevező várhatóan napokon belül bejelentésre kerül, így akkor már ezen pilóta is tejet választhat.